Men hun har mange fugler å velge blant. Der hun bor inntil skogen på Tangen, er et populært møtested for både kjøttmeis, blåmeis, spettmeis, granmeis, svartmeis, gråsisik, grønnfink, nøtteskrike, gulfink, gråspurv, gulspurv, pilfink, toppmeis og flaggspett.

Snakker med dem

– For ikke å snakke om dompaper. De kommer ofte mange sammen, sier Ragnhild, og ser ut på 15 av dem en ofte kan se på julekortene. Sprakende røde hanner og hunner som ikke er fullt så fargerike, men flotte likevel.

Det går med masse fuglemat. Hun kjøper sekker med solsikkerfrø og villfuglblanding og lager egne meiseboller av fett og solsikkefrø.

– Og så prater jeg med dem og lar dem bli vant til at jeg er der, sier Ragnhild, som kan sitte lenge og studere de tobeinte. Vil du også ha fugler i hagen, er hennes råd klart: Har du begynt å gi mat, må du fortsette med det slik at de blir vant til å finne mat hos deg.

Stor glede

Også Per Nøkleby har stor glede av å følge med i fuglelivet i hagen sin i Vestbygda. Her har de et standsmessig matbrett der store svermer av småfugler flyr til og fra. I dag er det mest pilfink og gulspurv på brettet, men på terrassen har Per pyntet juletreet sitt med meiseboller til stor glede for både blåmeis og kjøttmeis.

– Jeg forer mest med solsikkefrø, og da helst med de stripete frøene. De svarte er fuglene ikke glade i. Jeg legger også ut hvete for det liker pilfinker og gulspurv, sier Per Nøkleby som har mange år bak seg i Ornitologisk forening.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00