I hele forrige uke måtte elevene ved Børstad ungdomsskole levere fra seg mobiltelefonene sine. Hensikten var å teste ut hvordan skolehverdagen fungerer uten den populære og mye brukte tidstyven i lomma.

Men hvordan gikk det egentlig? HA har snakket med en gruppe niendeklassinger som alle er svært skeptiske til forbudet.

– Dagene virket å vare mye lenger. Det var litt kjipt å ikke kunne ha kontakt med folk på mobilen. Jeg fikk heller ikke sjekket klokka, sier Sandra Persson.

Venninnen Seline Holm Kvarstad er enig.

– Jeg kunne ikke sende viktige beskjeder, for eksempel hvis jeg hadde glemt noe hjemme. Det var uvant å ta hånda i baklomma og kjenne at det ikke var noe der, sier hun.

– Folk hørte mer etter

Sammen med Andreas Holmen og Herman Ånberg sier de fire 14-åringene klart nei på spørsmål om de ønsker å innføre mobilfri uke som en permanent løsning.

– Nei, det fungerte ikke for meg. Det var deilig å få tilbake telefonen, sier Ånberg.

– Vi bruker mobilen mye. Det er vanlig å plukke den opp med en gang vi er ferdig med timen, sier Andreas Holmen.

Niendeklassingen rakk likevel å oppdage noen positive sider ved det midlertidige forbudet.

– Vi brukte friminuttene til å leke mimeleken. Det var også lettere å få kontakt med folk. Vanligvis sitter folk med mobilen og bryr seg ikke når man prater til dem, men nå hørte de faktisk etter, sier han.

– Vanskelig i praksis

Også tidligere elevrådsleder, Sandra Ødbehr (15), sitter igjen med blandede erfaringer etter den siste uken.

– Det var litt vanskelig i praksis fordi vi er så avhengig av mobilen når vi skal sjekke ukeplan og beskjeder fra skolen. Det ble rett og slett vanskeligere å følge med. Et alternativ kan være å få utdelt ukeplanen på papir, men det ville ikke vært helt forenlig med at skolen skal være et miljøfyrtårn, sier hun.

Tiendeklassingen kan likevel være positiv til å videreføre prøveprosjektet med visse endringer.

– Med en mer tilgjengelig ukeplan, ja. Det har vært veldig mange reaksjoner blant elevene, og de fleste har vært kritiske. Ideen er fin, men om det funker i praksis, det vet jeg ikke. Det positive har vært at elevene har blitt «tvunget» til å snakke mer med hverandre, sier hun.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.