Det er skolestart. Den tiden på året da Trygg trafikks distriktsleder i Hedmark Marianne Mittet Solbraa må være kreativ for å rette oppmerksomheten mot de små, ferske trafikantenes sikkerhet langs skolevegen.

– Vi opplever at mange bilister bremser mer for dyr de ser langs vegen enn for skolebarn, sier Mittet Solbraa.

Torsdag testet hun teorien sin langs en veg i Løten.

GRISETEST

Godt hjulpet av grisene Sylte (!) og Ruby, og matmor Vibeke Birkebekk, ville Trygg trafikk-sjefen teste teorien sin i Løten.

Først lot hun grisene tasse rundt i vegkanten.

– Fem biler passerte. Alle bremset skikkelig ned.

Deretter lot hun de kommende førsteklassingene Fredrik Solbraa (6) og Emili Gunelia Larsen (5, blir 6 i høst) gå en liten strekning.

– Fire biler passerte. To bremset bra ned, mens de to siste holdt nærmest samme fart forbi førsteklassingene, sier Marianne Mittet Solbraa.

– På ingen måte noen statistisk vanntett test, men det viser i alle fall litt problematikken, sier hun.

2.100 UT PÅ SKOLEVEG

Hvor mange førsteklassinger skal ut på skolevegen for første gang nå?

– I Hedmark er det cirka 2.100 seksåringer som skal på skolen nå. Tallet er omtrent det samme i Oppland. De er veldig små disse her og det er så viktig å lære dem gode vaner.

VARSLER KONTROLLER

Som vanlig varsles det nå hyppige trafikkontroller på skolevegene opp mot skolestart.

– Det settes opp ekstra skilting rundt skolene for å gjøre folk oppmerksomme på det, sier Trygg trafikk-sjefen.

– Både Utrykningspolitiet, lokalt politi og vegvesenet har også varslet at de vil drive med mye kontrollvirksomhet rundt skolenes oppstart.

HER ER RÅDENE

Her er Trygg Trafikks råd til foreldre som skal sende sine seksåringer ut på skolevegene:

• Øv på skolevegen sammen med barna.

• Foreldre eller andre voksne kan samarbeide om å følge og hente barna på skolen.

• Barn bør være 10 til 12 år gamle før de sykler alene i trafikken. Men foreldre kan gjerne sykle til skolen sammen med barna fram til de blir gamle nok til å sykle alene.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.