Aldri før har Innlandet vært nærmere en løsning på debatten om ny sykehusstruktur. Til uka sendes høringsbrevene ut til kommuner, politiske partier og diverse organisasjoner, og så langt som til en høringsrunde, har man aldri vært i prosessen som har herjet østafjells i årevis.

Til høsten skal styret i Sykehuset Innlandet etter planen fatte et vedtak om ny sykehusmodell.

– Jeg er optimist med tanke på at vi kan få dette til, men vi må passe på vår plass i køen, sier styreleder Anne Enger.

byggestart tidligst 2022

Ifølge prosjektdirektør Roger Jenssen er Sykehuset Innlandet nummer to i finansieringskøen i Helse Sør-Øst, bak et nytt sykehus i Drammen.

– Men det er fare for at hvis vi ikke klarer å lande et nytt prosjekt, så får vi ikke tilgang til midler. Hvis vi kan samle oss rundt et vedtak som er bærekraftig, så vil vi få midler, sier Jenssen.

Det er beregnet, uavhengig av hvilken modell man ender opp med å velge, at første spadetak tidligst kan tas i 2022.

– Det er viktig at vi nå får til den videre prosessen på en god og konstruktiv måte, så vi kan få en konklusjon. Det er også viktig at det politiske systemet støtter opp om prosessen, for til sjuende og sist er dette en stortingssak, sier styreleder Enger.

Prosjektdirektør Jenssen har tidligere uttalt at Sykehuset Innlandet ønsker at høringsperioden skal være en bred og åpen prosess.

Allerede til uka skal ledelsen i helseforetaket i møter med Gjøvik Ap og Hedmark Venstre.

– Det er mange viktige debatter som kommer til å gå nå, og vi er også i støpeskjea med tanker om å arrangere temabaserte møter, som er åpne for alle interesserte, sier Jenssen.

Styrelederen har også et ønske om å engasjere befolkningen på begge sider av Mjøsa.

– Det er kjempeviktig at vi bruker anledningen til å skape dialog, og at folk engasjerer seg. Dette er en viktig beslutning for hele Innlandet og våre etterkommere, mener Enger.

lokale bekymringer

Mye av debatten har så langt dreid seg om lokale forhold og bekymringer, og Jenssen forstår at enkelte av de foreslåtte modellene oppleves krevende for noen av mjøsbyene.

– Men mange tolker at alt skal samles i et hovedsykehus, det er ikke tilfellet. Målsettingen er at vi skal være nær der folk er, og skal samle høyspesialiserte funksjoner, sier Jenssen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.