Da Riseng i februar ble valgt til Arbeiderpartiets ordførerkandidat, tok hun spesielt opp miljøsaken.

– Vi må tenke framover, for eksempel på det grønne skiftet. Det er artig om vi i Ap kan være framoverlent på det, sa Riseng til årsmøtet i Hamar Ap.

Grønnere profil

Til det siste kommunestyremøtet kom Arbeiderpartiets gruppe med flere miljøforslag, deriblant et forslag om å skjerpe inn jordvernet. Jordvern er aktuelt i diskusjonen om ny kommuneplan (for eksempel Vien gård) og valg av framtidig jernbanetrasé.

På spørsmål om det er et grønnere Ap vi ser, svarer Riseng at det ikke er noen tvil om at Ap skal ha en grønnere profil.

Nytt partiprogram

Riseng leder arbeidet med det nye partiprogrammet, som nettopp er startet. Hamar Ap planlegger en serie med åpne møter til høsten for å få innspill til det nye partiprogrammet.

Ett av flere hovedtema i arbeidet blir «et framtidsrettet og klimavennlig lokalsamfunn».

– Er det miljø dere skal vinne velgere på?

– Vi skal ha et program som gjør at vi vinner valget. Jeg er opptatt av at vi skal drive politikk for mer enn nuet. Vi må ta inn-over oss klimautfordringene og legge til rette for et mer bærekraftig næringsliv og lokalsamfunn, sier Riseng.

Dårlig signal

Hun er opptatt av bionæringene, hvor Hamar allerede ligger i front.

– Skal vi bli ledende i denne næringen, er det et dårlig signal å bygge ned matjord. Vi må stå i noen vanskelige valg. Samfunnet er i endring, og vi må endre oss med og tenke mer langsiktig og bærekraftig, sier Riseng.

Medlemsmøtet i Hamar Arbeiderparti ville i den nye kommuneplanen skjerpe inn jordvernet. Formuleringen fra Ap lød «Dyrket mark skal som hovedregel ikke brukes til bolig eller næringsformål».

Flertallet i kommunestyret holdt imidlertid fast på formannskapets innstilling, hvor det heter «Vi skal vurdere å omdisponere dyrket mark der det gir stor positiv samfunnsnytte og/eller positivt klimaregnskap totalt».

Mye nytt

– Du har vært ordførerkandidat i tre måneder. Begynner du å bli varm i trøya?

– Nei, jeg opplever det ikke sånn, men det er veldig spennende og mye nytt å sette seg inn i. Jeg føler at jeg har blitt tatt veldig godt imot. Tiden fram mot valget skal vi bruke godt, sier Riseng.

53-åringen har vært medlem i Arbeiderpartiet i 10 år, men har ikke vært politisk aktiv grunnet jobben som avdelingsdirektør i Statens vegvesen. Nå utfordrer hun Einar Busterud (BBL) om ordførervervet i Hamar.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.