• FARLIG GODS: Statens vegvesen mener en rekke bestemmelser ble brutt i transporten.
    FOTO: Statens vegvesen

Det var sent fredag kveld at Statens vegvesen avholdt kontroll på Husum i Løten.

I kontrollen ble flere alvorlige forhold avdekket, men det mest alvorlige var et vogntog som var på veg til Trondheim med farlig gods.

I følge fagleder Geir Thomas Finstad,  brøt sjåføren en rekke regelverk og nasjonale forskrifter i transporten.

Transporterte krutt

- Det ble fraktet flere tonn med farlig gods. Det var var en blanding av eksplosiver, brennbar væske og gass i den den fremste vognen, samt syre på tilhengeren. Sjåføren hadde ikke lov til å transportere dette, sier Finstad.

Eksplosivene i dette tilfellet var krutt.

Han påpeker at blandingen av gods er farlig i seg selv, og at det ble påvist en rekke regelbrudd.

- Det kreves et spesielt kjøretøy for å i det hele tatt få lov til å transportere eksplosiver, og dette kjøretøyet var ikke godkjent for dette. I tillegg manglet det godkjenning for å frakte farlig gods og det var også manglende kompetanse hos sjåføren, og manglende utstyr for å transportere denne godsen.

- Det meste var galt med andre ord

- Ja.

Finstad forteller at både sjåføren, firmaet han jobber for og terminalen som godset ble lastet på, blir anmeldt til politiet. 

De er anmeldt for brudd på eksplosjonsvernloven. I tillegg er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap koblet inn.

- Alt kan jo blåses til himmels

- Hva er worst case scenario for denne type brudd?

- Si at vogntoget kommer i en ulykke og vogtoget begynner å brenne: Redningsmannskap som kommer til stedet kan da tro at det er helt ufarlig gods som blir transportert ettersom slik last skal være tydelig merket. Så kan jo alt blåses til himmels.

Det farlige godset ble lastet av og står nå på en terminal i Elverum og venter på egnet bil.

Finstad forteller at det ikke er ofte at de avdekker så grove tilfeller med ulovlig transport av eksplosiver, men at de jevnlig stanser sjåfører som bryter forskriftene for transport av farlig gods.

- I fjor hadde vi 15 tilfeller, sier Finstad.

På kontrollen på Husum var det i tillegg en annen sjåfør som ble anmeldt for ulovlig kjøring av farlig gods.

Tre brøt hvilebestemmelsene

I tillegg ble tre sjåfører anmeldt for brudd på hvile- og kjørebestemmelsene. Også her var det mye alvorlig.

Den ene sjåføren hadde ikke hadde godskjent ukehvil siden midten av desember. En hadde kjørt uten sjåførkort for å skjule at han ikke tok tilstrekkelig døgnhviler, og den siste hadde tre pausebrudd. Dette er meget alvorlig for trafikksikkerheten, når man ikke får nok hvile, sier Finstad.

Ellers i kontrollen ble det 8 bruksforbud. Et vogntog ble avskiltet på grunn av alvorlige tekniske feil og meget svake bremser. Det ble også utstedt 9 gebyrer.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.