Hamar kommune tar i året inn rundt 150 millioner kroner i eiendomsskatt. Det plasserer kommunen godt oppe i eiendomsskattetoppen blant norske kommuner.

Frp har i valgkampen igjen kjørt opp sitt løfte om at eiendomsskatten skal avvikles.

Ved inngangen til valgkampens siste helg, har SV beregnet hva bortfallet av eiendomsskatt vil ha å si for tjenestetilbudet til kommunene på Hedmarken.

Årsverk på spill

Hamar kommune vil tape 147 millioner, Ringsaker 105 millioner og Stange 70 millioner.

Vekslet inn i årsverk i omsorgstjenesten, vil dette bety kutt av 113 helsefagarbeidere i Stange kommune, 243 helsefagarbeidere eller 225 sykepleierstillinger i Hamar kommune og 173 helsefagarbeidere og 160 sykepleiere i Ringsaker kommune.

Skal kuttet tas i skolen, må 146 lærere bort i Ringsaker kommune.

– Løst prat

– Kommunene tar ikke inn eiendomsskatt for moro skyld, men de ønsker gode tjenester for sine innbyggere. Frp påstår at de er partiet for de eldre, men, nei, de er partiet for de rike, sier Hedmark SVs stortingskandidat Karin Andersen, som kjemper for sin sjette periode på Stortinget.

– Men er det ikke mulig å omstille og effektivisere de kommunale tjenestene, slik Høyre og Frp påstår?

– Det er løst prat. Bortfall av eiendomsskattinntekter vil gå utover noe. Hamar kommune har også brukt eiendomsskatten til å pusse opp og gjøre byen mer attraktiv, slik at de får flere innbyggere og er attraktivt for næringslivet. Uten de pengene fra eiendomsskatten, hadde ikke Hamar hatt den gode veksten vi ser, sier Andersen.

Tenke kreativt

Stortingskandidat Tor Andre Johnsen (Frp) sier folk ikke må gå på SV-retorikken.

– Offentlig sektor har et stort effektiviseringspotensial i Norge. Vi må tenke nytt og annerledes. Bare se på Nye veier, som sparer samfunnet for 5 milliarder kroner på vegbygging ved å bruke ostehøvelen. De sparer penger i alle ledd. Kommunene må være kreative, og hele tiden se etter nye måter å løse ting på, sier Johnsen.

– Men det er litt forskjell på pleie og omsorg og vegbygging?

– Kanskje må kommunene omprioritere og flytte fra andre områder til omsorg. Hamar har bygd et stort nytt kulturhus. På Elverum dro kommunen inn private i forbindelse med Terningen Arena. Det er mange eksempler på et samarbeid med private aktører som kommunene tjener på, sier Johnsen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.