– Folk er eitrende forbanna!

Slik oppsummerer Knut Arne Gjems stemningen som har rådet blant mange innbyggere i Hedmark de siste ukene. Lederen i Hedmark Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) mener det allerede er i ferd med å bli for sent å rette opp effekten av klima- og miljøvernminister Vidar Helgesens omstridte vedtak om å avlyse lisensjakten.

Gjems benyttet fredagens møte i Utmarkskommunenes Sammenslutning (USS) til å presentere et dystert framtidsbilde:

– Timeglasset renner ut. Ingen jakt i vinter vil i praksis bety tre nye ulvekull med 15–20 valper i løpet av året. Som en konsekvens av at det heller ikke ble jaktet i fjor høst, kan vi til sammen ende opp med 50 flere dyr. Vi har en blodig sommer og høst i vente.

Gjems beskriver regjeringens håndtering av ulvesaken som «selve oppskriften på å skape størst mulig konflikt».

– Rovdyrsituasjonen i Hedmark er kjempekrevende. Vi hadde 20 ulveangrep på hund i 2016. Konflikten øker hele tiden, sier han.

Gjems mener regjeringens praktiske kunnskap om rovdyr, beitedyr og villmark er begrenset.

– På Finnskogen fortalte Helgesen meg at han hadde vært én gang på fisketur, så han har åpenbart kompetanse, sier han ironisk.

Roser engasjementet

Gjems forteller om fortvilelse og sinne da Helgesens vedtak ble presentert 21. desember.

– Hvorfor gjør man ingenting før i tolvte time? Vi ser jo at dette er et spill. 560 sau og fire hunder er drept i Osdalsreviret siden i sommer. Hvis ikke dette er nok, hva skal til for å få et stort nok skadepotensial, spør han retorisk.

NJFF-lederen er takknemlig og glad for engasjementet rundt den store ulveprotesten 4. januar.

– Det skjer ikke ofte at vi gjør en markering FOR et stortingsvedtak. Vi viste tydelig hva vi mente. Det var utrolig sterkt å møte så mange engasjerte folk.

Gjems forteller at møtet med Helgesen inne på Stortinget nesten ble overdøvet.

– Vi satt inne og diskuterte, mens det på utsiden hørtes trommer og «Vidar må gå», sier han – til stor latter fra forsamlingen.

– Sammen er vi sterke

Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag, legger til følgende:

– At Høyres Gunnar Gundersen skulle bli en helt i småbrukerlaget i Hedmark, det hadde gitt gode odds. Denne saken viser hvordan vi kan stå tverrpolitisk samlet i dette spørsmålet. Dette gir en helt annen kraft når vi skal overbevise statsråder fra Oslo 3, sier han.

Fyller opp 35 busser

4. januar var mer enn 1.500 mennesker samlet til demonstrasjon i Oslo. Mandag kan oppmøtet bli nesten dobbelt så stort.

Ulvemotstanderne i Hedmark har nok en gang mobilisert store krefter for å vise avstand til regjeringen og minister Helgesen. Denne gangen øker de omfanget med flere hakk.

– 4. januar var mer en spontan markering. Denne gangen blir det mer planlagt med flere politikere og appeller, samt deltakere fra flere fylker. Vi regner med å fylle opp 22 busser bare fra Hedmark. I tillegg kommer folk reisende fra hele Sør-Norge. Vi håper på 3.000 frammøtte, sier Knut Arne Gjems.

Demonstrasjonen skal sende et tydelig signal dagen før stortinget skal debattere ulvesaken.

Erling Aas-Eng i Hedmark Bondelag håper nå å få en avklaring.

– Vi forventer å få noe vi kan forholde oss til. Nå er alt fortsatt helt uavklart, sier han.

– Vi vil fortsette å kjøre buss til Oslo så lenge det trengs. Vi gir oss aldri, konkluderer deltakerne på USS-møtet i Elverum.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00