(Oppland Arbeiderblad): Mandag er det varslet snø og krevende kjøreforhold flere steder i Sør-Norge, hvor det har blitt meldt om flere trafikkulykker- og uhell. Snøen har foreløpig latt vente på seg i Gjøvikregionen, men nå er den på vei også hit.

– De neste dagene vil det være en værsituasjon som gjør at det vil komme litt lett snø i løpet av tirsdag, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til OA.

Mandag ettermiddag og kveld var det flere bilister som fikk trøbbel på glatte veier.

Kollisjon på Raufoss

En personbil og varebil er involvert i et trafikkuhell på Sagvollvegen på Vestre Toten.

Tre personer var involvert i kollisjonen. Den ene av dem er fraktet til legevakta for sjekk. Vedkommende skal ha hatt smerter i hodet etter sammenstøtet.

Politiet har dirigert trafikk forbi ulykkesstedet mens de venter på at bilene skal berges.

Ifølge operasjonsleder Stig Folstad Hansen er det like før klokka 18:00 snakk om minutter før den siste bilen blir berget, og vegen vil bli åpnet helt.

Det er foreløpig ukjent hva som er årsaken til uhellet.

– Jeg vil ikke spekulere på årsaken til denne ulykken, men jeg vil oppfordre folk til å kjøre etter forholdene. Det er glatt over store deler av Innlandet nå, så ta hensyn til vær og føre, sier Folstad.

Bil i grøfta

Mandag ettermiddag melder operasjonsleder ved Innlandet politidistrikt om rolige forhold langs veiene i Innlandet.

– Vi har den ene hendelsen på E16 i Aurdal, men utover det er det stille og rolig, sier operasjonsleder Stig Folstad Hansen til OA.

På E16 har krevende føre ført til at en bil har sklidd av veien mandag ettermiddag.

Ingen personer ble skadet i utforkjøringen.

Rundt halv åtte, mandag kveld, kjørte en ung kvinne av Skrautvålvegen i Valdres. Hun var alene i bilen, og ble sendt til legevakta på Fagernes for kontroll.

– Vi vet ikke noe om årsaken, men de opplyser at det snør godt på stedet og at det er svært glatt, sier operasjonsleder Stig Folstad Hansen.

Trafikken dirigeres forbi ulykkesstedet frem til bilen er berget.

Litt lenger sør på fylkesvei 33 i Etnedal har det også vært trøbbel i ettermiddag. På strekningen mellom Høljarast og Tonsåsen ble en semitrailer stående fast.

Vegtrafikksentralen varslet om semitraileren og ba andre trafikanter på strekningen være oppmerksomme.

Snø og sludd

Snøen vil fortsette også onsdag, men da er temperaturen litt mer i grenseland ifølge meteorologen.

– Stedvis kan det kommet som sludd og snø, og da kan det være litt utfordrende kjøreforhold, sier han.

Dersom dagens prognoser slår til kan det i løpet av onsdag komme mellom fem og ti centimeter snø. Torsdag fortsetter værtypen hvor det vil være perioder med snø. Temperaturen vil ifølge Granerød ligge rundt null grader, og er derfor helt i grenseland.

– Værsituasjonen er ganske lik hele perioden, det er ingen store endringer. Vind fra sørøst drar med seg kjøligere luft, og i perioder er det områder med nedbør som skal passere. Temperaturen er avgjørende for om det blir veldig vått eller om det faktisk legger seg som snø, forklarer meteorologen.

Mer i høyden

Til sammen på de tre dagene kan det komme opp mot ti-femten centimeter med snø. Granerød opplyser at snøen som kommer tirsdag vil være veldig lett og vil muligens legge seg.

– Er det plussgrader så faller snøen mer sammen, og da blir det ikke så mye.

Høyere opp i Valdresområdene så er det ifølge meteorologen kaldt nok til at det kan være mer snø.

– Hvis man kommer over et par-tre hundre meter, så vil det være kaldt nok til at dette faller som snø, som i Begnadalen og den kanten.

400 skademeldinger

Siden fredag har Gjensidige registrert rundt 400 skademeldinger fra bilister som har bulket – mange av dem på grunn av glatte veier i Sør-Norge.

– Det er mange påkjørsler og biler som har sklidd inn i hverandre, og flere har havnet utenfor veien, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige til NTB.

Han sier at antallet skademeldinger er langt høyere enn i en gjennomsnittshelg. I snitt koster en skademelding mellom 25.000 og 30.000 kroner. Det betyr at meldingene til Gjensidige de siste dagene utgjør skader for cirka 10 millioner kroner.

Forsikringsselskapet regner med at det vil komme mange flere skademeldinger utover mandagen og de neste dagene.

– Med tanke på at snøværet var varslet lang tid i forveien og at vi er i siste del av november, ser vi ingen formildende forhold dersom noe går galt på sommerdekk, sier Ryssta.