Ringsaker kommune har lenge vist seg som en aktør som kjører med pedalen flatt mot gulvet når det kommer til næringsutvikling.

Særlig i brumunddalsregionen og sørover gjennom Nydal like nord for Hamar har utviklingene vært rivende, og byen Hamar i sør og småbyen Brumunddal nord, henger stadig tettere sammen.

Nå kan HA fortelle om planene Ringsaker har for å ytterligere styrke handel og bosetting. Planene framstår som svært offensive og vil, om enn noe på sikt, skape en helt ny og langt større by enn det som er tilfelle i dag.

Tankegodset som nå røpes for å nærmest etablere en ny by ved Mjøsas bredder kan bidra til å utfordre Hamar på både nyetableringer, og for eksisterende handel.

Som mange sikkert husker, var det en kort stund også aktuelt å flytte Mjøssykehuset til Brumunddal, men da ble det rabalder.

Planene og trøkket viser at for det første at Ringsaker fortsetter sin offensiv for å videreutvikle sin "hovedstad". Men det viser også at det er i den søndre delen av regionen vår at trøkket er. Rundt Ringsaker sør og Hamar.

Hamar sliter med knapt med arealer for nærings- og boligutvikling, og når man forsøker å fortette - Ankerhagen er det varmeste eksempelet - ja, så blir det bråk.

Slike problemer har man ikke i Ringsaker. Det gjør det enklere for kommunen.

Statsforvalteren har stukket kjepper i hjulene for blant andre Biltema, ellers hadde trolig etableringen av handel langs E6 i aksen fra Hamar og nordover allerede vært på tur til å bli enda større enn den er. Nydal er allerede forvandlet fra "granskau" til et handelssentrum, og det har skjedd på svært kort tid, med etableringen av giganten Ikea som motor.

Fylkesmyndighetene kommer nok til å følge tett med på at Ringsaker ikke strekker strikken i forhold til varehusetableringer som de tidligere har fått rødt lys på.

Men selvsikkerheten hos de som styrer og steller i Brumunddal later til å være høy. Og det er ikke så rart; de HAR vært flinke i den gamle industriarbeiderbyen.

Om bare få uker skal brumunddølene åpne en ny konsertstadion nede i Mjøskanten med en storkonsert og mange tusen i publikum. I framtida kan denne arenaen komme til å bli en mulig arena for større konserter, lik det vi har sett på Tjuvholmen og Stortorget i Hamar.

Rockemusikk blir neppe det eneste Brumunddal utfordrer Hamar på i årene som kommer.

Tankegodset som nå røpes for å nærmest etablere en ny by ved Mjøsas bredder kan bidra til å utfordre Hamar på både nyetableringer, og for eksisterende handel.

Og brått går de to stedene mer eller mindre i ett.