– Hvis jeg finner jobb så skal jeg være med. Jeg har vært med OD-aksjonen hvert år, som jeg synes er veldig bra, sier Ammar Yusuf Sharif og får støtte av Selma Marie Haagenrud.

Operasjon Dagsverk avvikles 3. november. Oppe på Hamar katedralskole har OD-komiteen fått signaler fra elevene om at mange opplever større vanskeligheter med å finne en jobb sammenlignet med tidligere år.

Mange svarer nei

– Det er ganske mange som ikke har jobb nå, og det er litt kjedelig. Det er to grunner til det: Vi er færre som skal finne jobber til elever som ikke skal være på skolen. Og så er det nok en del arbeidssteder som av ulike årsaker ikke har mulighet til å ta inn skoleelever, sier Agnes Øye.

– Å ringe bedrifter for å høre om jobber er ikke lett. Det har blitt mange nei, eller så sier de at de at de prioriterer ungdommer som allerede har jobb hos dem. Mange velger da å ordne seg en jobb gjennom familien, forteller Sanna Berg.

– Men elevene er virkelig motiverte til å gjøre en innsats. Mange har svingt innom standen vår og vist interesse, sier Christine Hubred.

– Aksjonen øker solidariteten mellom ungdom, og det er fint å være med og bidra til flere muligheter for andre ungdommer i verden, sier Mona Abdirahman.

Uansett ønsker man nå kontakt med små og store arbeidsgivere som kan gi en dagsjobb til elevene.

– Det kan være hva som helst, alt fra enkelt kontorarbeid til vasking og rydding. Varigheten er bare én dag, og man betaler inn et minimumsbeløp for elevens innsats som går inn til aksjonen, sier Agnes.

Man melder inn jobber på nettsiden OD.no/jobb. Alternativt kan man ta kontakt med avdelingsleder for samfunnsfag ved Hamar katedralskole, Solveig Bjorvand Tørring.

For Uganda

Operasjon Dagsverk er Norges største solidaritetsaksjon av, med og for ungdom.

Hvert år velger titusenvis av elever i Norge å gi en dag av sin skoledag der de jobber inn penger som skal gi bedre utdanning til ungdom i andre deler av verden.

– I år går aksjonen til psykisk helsearbeid i Uganda. Her er det veldig tabu å snakke om psykisk helse, og mange ungdommer er i en vanskelig situasjon hvor de ikke kan sette ord på det de føler. Ungdomstiden er tøff, og det er viktig at ungdom, uansett hvor de er født i verden, kan snakke ut om hva som skjer inne i en selv, i en vanskelig tid, sier Agnes.

Operasjon Dagsverk

  • Innsamlingsaksjon som arrangeres i oktober hvert år.
  • Organiseres av Elevorganisasjonen, mottakeren bestemmes på Elevtinget.
  • Ble startet opp av Norges Gymnasiastsamband og arrangert for første gang i 1964.
  • Tanken er at elevene gir én dag av sin utdanning, i solidaritet med ungdom andre steder i verden.

Kilde: Store norske leksikon/OD