Det skulle ha vært en Therese i hver kommune!

Honnørordene har haglet over dansegründer og stjerneprodusent Therese Slob lenge. Denne våren har årets hamarprisvinner skapt nye overskrifter - også gjennom andre.

Nesten 2000 mennesker kom til Hamar kulturhus for å oppleve oppsetningen Grease, som Slob var kunsterisk produsent for. 83 profesjonelle dansere og skuespillere fra hele landet ville bli med, og da 23 stykker til slutt kom gjennom nåløyet og fikk hver sin rolle, var 14 av dem fra Hedmarken. Som flere av dem HA har møtt underveis i produksjonen, har hver av dem også blitt fulgt med på av sine respektive studiesteder og skolemiljøer utenbys.

Bildeserie

Fullsatt på premieren i Hamar: – Utrolig imponerende

Løftet har dermed fanget oppmerksomheten og fått ringvirkninger langt utover kommunegrensene.

Braksuksessen til Kulturhuset og PS: Dans har fått flere enn ildsjelene til å heie på at det kan markere starten på et årlig samarbeid om en stor produksjon for ungdom i og rundt Hamar. Og uten å spenne buen altfor høyt, er det fristende å utforske hva mer som ligger av verdi i et slikt velregissert scenario. Det er langt mer enn applaus - eller å få et prosjekt til å bære seg økonomisk.

PS: Dans HR hatt svært gode musikaloppsetninger før også, men Grease-oppsetningen var er helt annet kaliber. Nivået har skapt tro på at en talentfull danser, sanger eller musiker i fremtiden ikke lenger behøver se mot storbyer i utlandet eller Oslo for å fortsette en utviklingen, enten som karriereveg eller som hobby på høyt nivå.

Med ambisjoner de deler med Teater Innlandets Ung-satsning under teatersjef Thorleif Linhave Bamle, har PS: Dans under Therese Slob bygget grunnmuren for et nytt kapittel i musikk- og kulturbyen Hamar.

Det de unge artistspirene bak «Pink ladies» Emma, Linnea og Amanda sier, er verdt å merke seg: De har troen på at det går an å leve av musikalgrenen de har satset på, i området de selv er vokst opp. Og samtidig at de er villig til å bidra med noe selv for å bygge og ivareta et slikt miljø.

Slob har inspirert en ny generasjon kreative dansere og musikalartister ved å dele, men også stille krav.

- Vi er her og har mye å gi, men du må vise at du vil ta det, formulerer de unge jentene som ønsker seg "en Therese" i hver eneste kommune.

Tendensen har vært tydelig over mange år: Flere unge velger bort distriktene når de har fullført studiene og skal etablere seg. Og terskelen for å flytte hjem er høyest for kvinner.

Med en allsidig og ambisiøs danse- og musikalscene som også skaper stor opplevd publikumsverdi, er det vårt håp at denne terskelen innbyr til å ta sats fra, mer enn den forblir et hinder.