(Glåmdalen): Det verserer nå falske tekstmeldinger fra Intrum eller Lindorff.

Hold hodet kalt hvis du får melding om at de har sendt deg brev som du finner på «Min side» Noen prøver å lure deg.

– Det har nylig blitt sendt ut falske tekstmeldinger som angivelig er fra Intrum eller Lindorff. Har du fått en slik tekstmelding, ikke trykk på lenken eller oppgi personlig informasjon, skriver Intrum på sine nettsider.

Lindorff har byttet navn til Intrum.

– Vær oppmerksom på at svindelmeldingene ofte legger seg under tidligere, reelle meldinger du har fått fra Lindorff eller Intrum, skriver selskapet.

– Vi vil aldri be deg som kunde av oss oppgi personlig eller sensitiv informasjon på tekstmelding. Har du fått en slik tekstmelding skal du slette den og ikke svare. Det er for øyeblikket flere typer falske tekstmeldinger i omløp.

Spiller på frykt

Svindlerne spiller ofte på frykt slik at du handler uten å tenke deg om.

– Det handler om å treffe noe i følelsesregisteret hos offeret. De skal gjerne ha deg til å føle frykt. Ofte forsøker de å skape et tidspress også – de gir et inntrykk av at du må gjøre som de sier, ellers forsvinner muligheten, ifølge sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor,

Her er hans råd for å unngå å bli lurt:

– Vær obs på uventede henvendelser og kanskje spesielt i feriene hvor man kanskje har guarden litt nede.

Stopp og tenk!

– Sosial manipulasjon er en måte å bygge tillit på, og overbevise deg om at det er i din interesse å gjøre som svindleren sier. Det betyr at når du får henvendelse som krever handling fra din side – som å gå inn på en bestemt nettside, eller oppgi informasjon om deg og dine digitale kontoer – er rådet at man må stoppe og tenke.

– Det viktigste spørsmålet er: Forventer jeg å få denne henvendelsen?

– Hvis ikke, gjelder det å bruke litt tid på å tenke hva denne personen vil. Hva er det de vil jeg skal føle? Prøver de å skape et tidspress? Gjør det også til en regel at du ikke trykker på lenker i tilsendte SMS-er og e-poster. Gå heller via den nettsiden du normalt sett pleier å logge deg på eller bruke.