Teaterstykket, skrevet av blant andre den unge Sara Wilhelmsen (21), handler om hennes tippoldemor, den legendariske Tater-Milla. I stykket følges Tater-Milla fra ungjente til hun til slutt slår seg ned i Våler, Hedmark, i 1943.

om et stolt folk

Det er Skøyerstaten Teater som står for produksjonen, og de har laget et spennende stykke som viser først og fremst taternes kraft og kjærlighet.

På dramatisk vis skildres hvordan Tater-Milla vokser opp i en familie med et omstreifende liv, møter sin store kjærlighet Wilhelm, og til slutt slår seg ned, uten å slå seg til ro med det.

Det blir fortalt med retrospektiv fortellerteknikk, som gir en god nærhet. Tater-Millas historie blir fortalt vekselvis med utdrag fra historien, og når lydklipp høres hvor myndighetene uttaler seg om taternes skjebnen, treffer dette hardt. Kontrasten til taternes liv blir stor, og det vises tydelig hvordan romanifolket takler dette: De er sjokkerte, men fortsetter sitt liv med like mye livsmot som før.

variert, musikalsk sterk

Skuespillere står stødig i sine roller, og spiller meget dynamisk. Noen ganger blir det vel litt mye støy fra scenen, når de trasker rundt med vognen. Men tatersjelen kommer godt fram, stolt og rakrygget.

Stykket er variert i sine uttrykk. På den ene siden blir et slagsmål skremmende ekte gjengitt, med knall og fall, og familiens sterke bånd og rolige fortellerstunder på den andre siden.

Ved hjelp av noen gjerder symboliseres avstanden til bygdefolk, og senere følelsen av å bli buret inne, når Tater-Milla slår seg ned. Det gir likevel en rotete følelse når disse gjerdene også blir brukt ellers, blant annet i dansen.

Musikken er noe for seg. Tre musikere står på scenen og fargelegger treffende dramatikken, samt at de spiller både til sang og dans. Takket være de sterke sangbidragene kommer tatersjelen enda mer fram.

Det er sterkt å høre Wilhelmsens takkeord på slutten. Stolt over å være tater, forteller hun rørt om lengselen etter frihet, og ønsket om å leve her og nå, som kanskje finnes i alle. Her kan en lære mye av taterne, ifølge henne.

Terningkast: 5

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00