Til daglig er Hilde Berit Evensen fra Hamar journalist i Østlendingen, i tillegg til at hun skriver bøker. Det vanlige mennesket er hovedperson i alle de tre hun har skrevet. Hovedperson i ungdomsromanen «Pendel» fra 2007 er «en kliss vanlig gutt», som hun sier. Og den eldre kvinnen som var hovedperson i hennes forrige roman «Retur» er også et slags hverdagsmenneske, selv om hun hadde dratt til Spania for å leve på ei fjellhylle.

Og nå er det vaktmesteren Arilds tur. Tilsynelatende er det ikke noe oppsiktsvekkende ved han, før han kutter av seg fingrene på venstrehånda i ei arbeidsulykke i heisdøra.

Men snart skjer det noe foruroligende i såret. Det klør noe innmari. Og er det ikke noe som nærmest ligner hummerklør som driver og vokser ut – som et medisinsk mirakel midt i hverdagen.

– Så kanskje er ikke hverdagsmennesket så lite spennende som vi tror? sier Hilde Berit Evensen.

Skravlemann

Og idet Arild er i ferd med å bli «medisinsk sensasjon ved Mjøsa», melder også den populære talkshow-verten Skravlemann sin interesse.

Dermed nærmer det seg den tematiske kjernen i romanen, som dreier seg om mediemakt generelt og om talkshow-fenomenet spesielt. Og den jordnære vaktmesteren lar seg ikke blende av en talkshow-verts fristelser til å komme på tv. Så er det opp til hver enkelt å finne ut hvem denne Skravlemann-skikkelsen kan ha hatt som forbilde.

Hamar-miljø

Handlingen utspiller seg i en by som ligner på Hamar, og det er med vilje, sier hun.

– Jeg har hatt et konkret sted som ramme, og har lagt opp til at det skal stemme bra.

– Selv synes jeg det er litt stas at det kan skje her, og ikke for eksempel i Berlin eller andre fancy byer. For er ikke Hamar et både rart og eksotisk sted?

– Men alle vil skjønne at dette er en oppdiktet historie, sier Hilde Berit.

– Det kan nok finnes tråder til enkelte reelle hendelser. Men det selvbiografiske er det veldig lite av.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00