Kulturminnedagene arrangeres i over 50 land i Europa, og nå venter Domkirkeodden og Norsk Jernbanemuseum på at dagen skal komme.

Mette Larsen (markeds – og arrangementsansvarlig ved Norsk Jernbanemuseum) og Asbjørg Einvik Vestli (formidler ved Domkirkeodden, Hedmarksmuseet) står og tripper utenfor 125 år gamle Ilseng stasjon på Jernbanemuseet. De er i full sving med å gjøre klart for «liv i stuer og stasjoner».

Samarbeid

– Vi valgte å slå sammen arrangementshelgene våre, forteller Larsen.

De to museene grenser jo tross alt til hverandre langs mjøsbredden på Hamar vest.

– Det blir for eksempel arkitektonisk vandring fra Domkirkeodden til Jernbanemuseet, sier Vestli.

– Det er én billett som gjelder for begge museene denne dagen. Vi håper at folk vil komme og gå til og fra begge steder, sier Larsen.

Bredt program

Eksempler på hva som skjer under kulturminnedagen er ølbrygging med vedfyrt bryggepanne i regi av Arne Robert Eidstuen, vaffelsalg, foredrag om pultost med smaksprøver, og demonstrasjoner eller salg av diverse annet håndverk og munngodt av god, gammel sort på Domkirkeodden.

Hos Norsk Jernbanemuseum – naboen – blir det åpne, gamle stasjoner og tog. Barn kan stikke innom konduktør Jan Petter på Killingmo stasjon, få med seg litt ris og levere det i kokebokhuset. Da får man risengrynsgrøt.

Ellers er også jernbanemuseets utstilling «Mørke spor. Jernbanen og 2. verdenskrig» åpen, sammen med andre utstillinger og severdigheter med forbindelse til jernbanen og dens historie.

Også blir det natursti, hesteskyss og ridning for barn.

Ikke bare norsk

Temaet for dagen er «Typisk norsk – ikke bare norsk». Og denne røde tråden tar for seg ting man ofte tror er fra Norge, men som egentlig har andre røtter.

– Dette er kulturhistorisk formidling, sier Vestli.

– Kom og få gode museumsopplevelser, sier de to damene og legger til:

– Slå to fluer i ett smekk!

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00