Regissør Janne Langaas ville ikke lage en forestilling om krigsseilere, men om en ung gutts reise fra naiv ungdom til mann. Det er et valg som kommer tydelig frem, og denne tydeligheten er en av grunnene til at forestillingen fungerer så bra. Langaas og co har rendyrket det enkle, både i scenografi og fortellerstil. Og det har lykkes, mest av alt fordi hun har to gode skuespillere på scenen.

Farlig farvann

Espen Mauno som den unge utgaven av Halvor Skramstad, er likanes og troverdig, og man har lyst til å bli med denne unggutten ut på tur, fra første stund. Makker John Nyutstutmo spiller de andre rollene, i starten og slutten er han også en eldre versjon av Halvor. Å se den unge Halvor gjennom øynene til den eldre, er en smart måte å starte historien på. Nyutstutmo er spesielt god på å spille olm gubbe, og morer publikum som Halvors gretne far og andre autoritetsfigurer og rare sjøulker. Gjenkjennelige, dog småkarikerte figurer, samt en del ordentlig ramsalte replikker, er med på å gjøre dette til en fornøyelig reise, selv om vet at vi skal ut i farlig farvann.

Trygt i havn

Vi blir med på Halvors første møte med Syden, med synd, og kjærligheten. Det er eventyrlyst, orkan, og så -  frykten for hva som skjer med familie og venner hjemme i det okkuperte Norge. Alvoret balanseres hele tiden med humor, og de stadige stemningsskiftene hjelper til med å skape fremdrift. Mot slutten begynner det likevel å føles litt gjentagende, men så får Halvor endelig nytt om familien der hjemme. Og siden vi liker og heier på Halvor, blir det lille telegrammet hjemmefra et følelsesmessig klimaks, som loser historien trygt i havn og sørger for klump i halsen. Å få noe vanskelig til å virke enkelt, er ikke lett, men veldig deilig når det skjer. Derfor fortjente Teater Innlandet virkelig stående applaus og trampeklapp, som de fikk etter premieren på Åstvang Flerbrukshus på lørdag.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.