Skolene er fortsatt stengt, så ta med barna på tur til Smaragdgruvene. Der finnes 12 gruveganger i alt og den lengste strekker seg 80 meter inn i fjellet. Hvorfor sitte inne når man kan gå på skattejakt på stranda ved Mjøsa? Gruvene ligger på Minnesund og det er i de gamle tippene ned mot Mjøsa det kan letes etter smaragder. Det er også mulig å gå inn i gruvegangene for å se. Mjøsa er riktignok nå stor på grunn av alt regnværet, så ikke alle stiene kan brukes, men man kommer fram.
I løpet av sommeren har det jevnt og trutt blitt funnet både steiner med smaragd og krystaller. Faktisk har det i år blitt funnet en stein som noen har bydd 20.000 kroner for. Selv om ikke alle kan gjøre slike funn, så er det i alle fall mulig å bli «steinrik» etter skattejakten.
Gruvedriften startet i 1899, men nedlagt allerede i 1909. De første årene ble det gjort mange funn og i 1901 var prisene riktig høye.
Fra gruvene ble nedlagt og fram til 1960 årene var det liten aktivitet. Men etterhvert som interessen for geologi og mineraler har økt blant amatører har også besøket blitt stadig større. Faktisk kommer det amatører og samlere fra flere land til Byrud for å lete.
På stabburet til Byrud gård er det utstilling av smaragder og du kan få orientering om hvordan en smaragd ser ut.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.