• Stopp: Skadene beveren har forårsaket gjør det vanskelig å bruke maskiner på deler av eiendommen. Foto: Privat

– Historisk har det vært dyrket mark helt ned til bekken som renne gjennom eiendommen. Nå går det ikke an å komme seg ned mot bekken med normalt maskineri på grunn av demningene beveren har laget, sier Helge Hovland Nedreberg.

Han og familien tok over gården Vealund i Løten i november i fjor. I ettertid viste det seg at det var flere som hadde slått seg til på eiendommen.

I et brev til Løten kommune opplyser han om at de helt siden snøsmeltingen våren 2016 har vært plaget av beverdemninger i bekken som renner over eiendommen. Demningene gjør at vannstanden i bekken står høyere, og beveren graver seg inn i elvesiden og gjør bakken utrygg for maskiner og hestene på gården.

Han har blant annet brukt historiske bilder for å se hvordan området var før beveren begynte sine herjinger. Av disse bildene går det fram at områdene på begge sider av bekken tidligere har vært brukt til dyrket mark.

uframkommelig

Oversvømmelser på grunn av demningene gjør det vanskelig å bruke deler av eiendommen til dyrket mark.

– Vi vil holde gården ved hevd og bruke jorda som er her. Området ned ved bekken var tenkt som beite til hestene, sier Hovland Nedreberg.

I brevet til kommunen skriver han at forholdene gjør det svært vanskelig å benytte mekanisk utstyr til dyrking av innmark og beite. Et forsøk på å kjøre traktoren på området førte til at det ble bom stopp.

– Det er vanskelig å drive jorda her med normalt maskineri. De vi leier inn til å drive jorda ønsker ikke å kjøre sine maskiner ut på områdene som er utsatt, sier Hovland Nedreberg.

Problemene fører til at bare deler av eiendommen blir benyttet i dag.

Vil felle bever

Nå ønsker Hovland Nedreberg å få bukt med problemene. I søknaden til kommunen ber han om å fellingstillatelse på bever, samt å få rive de etablerte beverdemningen som påvirker dyrket mark og beite.

Han påpeker at han ikke har noe imot bevere, men at han håper å begrense skadene på eiendom, maskiner og husdyr.

Kommunen har foreløpig ikke svart på søknaden om fellingstillatelse.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.