De årlige orgelkonsertene hos Paul Denais i Espa gamle bedehus er blitt en tradisjon siden starten i 1987, da husets flotte orgel kom fra Mysen kirke til Hedmarken.
Søndag er det klart for årets konsert, og denne gangen står J.S. Bachs Passacaglia og fuge på programmet, spesielt med tanke på den nye bass-stemmen.
I tillegg blir det fransk barokk og variasjoner over en barnesang av Mozart, som skal omringe de populære improvisasjoner av Denais over temaer gitt av publikum.
I sommer har Denais installert en stemme til, nemlig en violonbass som er16 fot eller fem meter høy, og som kommer fra Sandefjord kirke og er fra 1905.
Bassene på et orgel spilles med føttene på de 30 pedaltangenter. Da blir det 30 piper per stemme. Nå har orgelet cirka 1.000 piper, og har vært omintonert i fransk romantisk stil av Denais.
Overføringen fra tangentene er pneumatisk, det vil si at luft under trykk sendes til en ventil under pipen.
Denne type overføring ble oppfunnet i 1880 fordi den mekaniske overføring var for tung ved kobling av to manualer, og mange organister fikk senebetennelser.
I tillegg til vakker musikk blir det servering. Det er også mulig å reservere plass over telefon.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.