Jernvekt ble anlagt i 1798 og var i drift fra 1806 til 1818. På det meste levde og arbeidet 168 menn, kvinner og unger ved Torgunrudelva. Som en del av Eidsvoll værk, eid av Carsten Anker, inngår Feiring jernverk som en viktig del av hendelsene på Eidsvoll i de dramatiske åra rundt 1814. I dag er Jernverket underlagt Eidsvoll museum. Publikum får bli med tilbake til 1808. Det er uår, nød, fattigdom, sjukdom og krig. Over arbeidsfolka står forvalter Klouman, verkseier Carsten Anker, presten og Vårherre. Arbeidernes situasjon i jernverket og ved gruveplassene er til tider ganske håpløse. Via dramatikk, humor, romantikk og alvor blir flere menneskeskjebner fulgt.
Hendelsene og karakterene er hentet fra virkeligheten. Hvert år er det noen nytt i stykket. I år er det med litt om de svenske arbeidernes forsøk på opprør.
Stykket varer rundt to timer inkludert pause og det bør absolutt nevnes at stykket passer for hele familien.
Jernverkshelga byr på mye mer: Gruvevandring med teater i St. Pauls gruve. Et besøk til Carsten Ankers representasjonsbolig Kristenkollen, som er under gjenoppbygging. Og mye moro for unga, som natursti, konglefjøs, lage kvennkall i elva og balanseleker. Søndag holder Trond Nordahl friluftsgudstjeneste i jernverket.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.