HA har fått tilgang på tertialrapporten som viser driften av Ankerskogen svømmehall så langt i år.

Det er ingen lystig lesing og viser blodrøde tall i forhold til hvordan budsjettrammene ble lagt for året 2015.

Mens budsjettet var laget som om driften skulle gå i balanse, viser prognosen at det går mot et underskudd på 9,7 millioner kroner.

Styreleder Trond Bakke er krystallklar på hva som er årsaken til dette:

Leien er årsaken

– Det er helt urealistisk å styre i balanse når kommunen krever leie på 19,7 millioner kroner. Dette har jeg understreket tydelig overfor politikerne, sier han.

Han kommer nå med et forslag om en total endring av utleiepolitikken til kommunen.

– Vårt forslag er at det innføres leie på den delen av anlegget som er konkurranseutsatt. Da snakker jeg om treningsanlegget, kafeen og utleiedelen. Dette vil ha en leiepris på fire millioner kroner, sier Bakke.

Han mener dette grepet kan føre til at Ankerskogen på sikt vil klare seg uten tilskuddet de har fått av Hamar kommune i en årrekke som årlig utgjør seks millioner kroner.

– Jeg sier ikke at vi vil klare oss uten dette tilskuddet neste år, men om noen år er dette realistisk, sier han.

Vil legge inn endring

Bakke går langt i å antyde at dette kravet er et ultimatum fra hans side som styreleder.

– Jeg kan ikke skrive under et budsjett som jeg vet vi ikke vil gå i balanse. Vi kommer derfor til å legge denne endringen inn når vi nå skal lage budsjettet for 2016, sier Bakke som med det antyder at han ikke kan fortsette som styreleder om politikerne ikke gjennomfører forslaget og vedtar endringene i et kommunestyre.

Tallene viser at de har bommet med 4,3 millioner på salgsinntekter og 2,8 millioner kroner på lønnskostnader i forhold til budsjettet.

– I teorien kan vi jo drive Ankerskogen uten at det er folk til stede, men det tviler jeg politikerne ønsker med tanke på sikkerhet, sier Bakke.

Gjennomgang

Ordfører Einar Busterud er klar på at noe må gjøres med Ankerskogen.

– Jeg forstår styreleder Bakkes problem, men samtidig kan man lese fra rapporten at det er høyere lønnskostnader og lavere inntekter enn budsjettert, sier Busterud.

Han er klar på at den økonomiske situasjonen rundt driften av Ankerskogen ikke kan fortsette.

– Det vi må gjøre nå, er å gå gjennom hele virksomheten. Det kan ikke være slik at kommunen skal subsidere driften i denne grad, sier Busterud.

– Hva er det som har gått galt?

– Det er vanskelig å si, men det har tydelig skjedd en svikt i beregningene når konseptet var i startfasen. Uansett er det bra at styrelederen er så tydelig. Da vet vi politikere hva vi må forholde oss til, sier Busterud.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.