Det har blitt en tradisjon i Ringsaker å pynte rundkjøringene med kunst, og det gjøres intet unntak for den nye rundkjøringa i Moelv i krysset Storgata/Industrigata.

Det faller dog ikke i god jord hos alle at utsmykningen, sju master på over tolv meter med lysspir i enden, er planlaget reist i aluminium.

– Det er overraskende for oss å lese at kommunen har planer om å bygge en stor aluminiumsskulptur rett ved inngangen til Moelven, sier administrerende direktør i Moelven Limtre, Rune Abrahamsen.

aluminium ikke bærekraftig

Det oppsto rett og slett forundring hos de ansatte i Moelven da det fredag ble kjent at kunstverket er planlagt reist i et metall.

– Det ene er at det er et stort tresenter i Innlandet akkurat her vi sitter nå, sier Abrahamsen fra kontorstolen.

– Det andre er at vi liker dårlig å bli assosiert med aluminium rett utenfor inngangspartiet vårt. Miljø er viktig for Moelven, og aluminium er et av de minst bærekraftige byggematerialene miljømessig, mener direktøren.

Han understreker at han ikke har blitt en kunstkritiker.

– Dette er ingen kritikk av selve skulpturen, men hvor den plasseres. Den passer kanskje ikke inn akkurat her, sier Abrahamsen.

inviterer til dialog

Det har ikke vært noen form for dialog mellom kommunen og Moelven i planleggingsfasen, men direktøren tar gjerne en prat om mulighetene.

– Det er såpass nært at vi hadde forventet å bli kontaktet i denne saken. Vi vet ikke om dette er en reversibel prosess, men om det er det, tar vi gjerne en prat med kommunen om løsninger, sier Abrahamsen.

Moelven Limtre er for tiden involvert i flere store treprosjekter på Innlandet, deriblant Mjøstårnet i Brumunddal og forprosjektering av den nye Mjøsbrua, som vurderes bygd i tre. Moelven tilbyr gjerne også en god pris på en treskulptur.

– Det er ikke opp til oss å bestemme, det er ikke vår tomt, men vi vil gjerne ha et ord med i laget. Nå har vi indikert at dette er viktig for oss, og jeg tror at vi kan lage en fin skulptur med tilsvarende funksjon i trematerialer, sier Abrahamsen.

RÅDMANNENS KOMMENTAR

– Jeg er helt enig i at tre er det naturlige byggemateriale å vurdere her, skriver Strand i en e-post til Hamar Arbeiderblad.

For selv om Ringsaker kommune i et internt brev skriver at det har vært dialog med Statens vegvesen og Jernbaneverket om den aktuelle utsmykningen, og at Rambøll har kvalitetssikret prosjekteringen, mener Strand det ennå er tidlig i prosessen.

– Ringsaker ønsker jo nettopp å profilere tre, og her er vi i kjerneområdet. Så er det slik at det nå vil bli jobbet videre med dette utsmykningsprosjektet, for dette er fortsatt i en tidlig fase, skriver Strand.

Rådmannen vil gå nærmere inn i saken, og avviser dermed ikke utspillet fra Moelven.

– Å se mot løsninger i tre høres for meg ut til å være et bra spor, og veldig interessant, skriver han.


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.