• På jobb: Dette bildet viser den aktuelle traktoren i aksjon i Enggata i Hamar i fjor vinter. Mandag denne uken ble brøytemaskinen offer for en hissig mann som egget til bråk.ALLE FOTO: Privat

Vinter betyr snøbrøyting, og de siste dagene har flere titalls sjåfører vært i sving for å rydde gater, fortau og gårdsplasser over hele Hedmarken. Selv om de aller fleste er fornøyd med å få fjernet snø, reagerer noen negativt fordi det ryddes for sent, fordi brøytemannskapene sperrer vegen, eller fordi snø og brøytekanter havner inn på private eiendommer.

Mandag kveld fikk Tone Merete Jensen oppleve aggresjonen på kroppen da hun ble utsatt for en ubehagelig opplevelse i Ottestadgutua, like ved Ottestad kirke. Rett før klokken 21 var hun i gang med å brøyte en privat gårdsplass da hun oppdaget en mann som kom løpende mot traktoren.

– Jeg så mannen da jeg var i ferd med å forlate stedet. Jeg trodde først han bare ville prate med meg, men så kastet han i stedet tre egg. Minst to av dem traff traktoren, sier hun oppgitt.

– Totalt uakseptabelt

Jensen ferdes mye i området, og tror hun kjenner mannens identitet. Hun har likevel ingen formening om hvorfor han gjorde som han gjorde.

– Kanskje ble han provosert av mye lys og lyd fra traktoren. Det er uansett totalt uakseptabelt å gjøre noe sånt, sier hun.

Jensen sier hun ble sjokkert av hendelsen. Hun er vant til å kjøre mange små oppdrag i løpet av vinteren, men har aldri opplevd noe lignende som dette.

Brøytesjåføren vil ikke anmelde forholdet, men håper hun slipper å oppleve tilsvarende ubehageligheter i framtiden.

– Ikke opplevd lignende

Reidar Aas har ansvaret for snøbrøytingen i Hamar kommune. Han har ikke hørt om lignende episoder som i Ottestad, og sier folk flest oppfører seg bra. Noen klager blir det likevel.

– Vi får noen klager fra grunneiere som ikke liker at brøytebilene snur inne på gårdsplassene deres, og fra folk som har fått brøytekanter i oppkjørselen sin. Mennesker reagerer ulikt, og det må vi tåle. Vi gjør vårt beste for å ta hensyn, og det er heldigvis veldig lite klager, sier han.

– fortjener ros

Tilbake i brøytetraktoren ber Tone Merete Jensen om at folk velger medmenneskelighet framfor egg, sinne og aggresjon.

– Mitt råd er å ta en liten telefon til den som har brøytet hos deg og gi den personen litt ros. Vis at du faktisk er takknemlig for at du kommer fram med bilen din. Mange av mannskapene sover minimalt og står på døgnet rundt for å hjelpe folk, avslutter hun.

- E6 er helt håpløst

Brøy­te­sjå­før Sven Olav Sol­bak­ken fra Ot­te­stad har ald­ri opp­levd egg­kas­ting på jobb, men har der­imot slitt med ill­sin­te bi­lis­ter på E6.

Sol­bak­ken job­ber for Bjørn Fren­ning Transport & Gra­ving i Stan­ge, og er mye ute og kjø­rer på veg­net­tet i kom­mu­nen. Sol­bak­ken ris­ter på ho­det over egg­kas­tin­gen i Ot­te­stad, og sier han ikke hørt om lig­nen­de hen­del­ser. Han har li­ke­vel fått mer­ke bi­lis­te­nes vre­de mens han har sit­tet bak rat­tet.

– Å brøy­te på E6, det er helt håp­løst. Vi må kjø­re sak­te, ofte med to bi­ler et­ter hver­and­re, men li­ke­vel er folk his­si­ge og prø­ver å kjø­re for­bi, sier han.

Sol­bak­ken kjø­rer ikke len­ger på E6, og sy­nes det er helt greit å slip­pe ho­ved­ve­gen. Nå kon­sen­tre­rer han seg om veg­net­tet i Stan­ge vest­bygd, Bek­ke­la­get og Sand­vi­ka. Det er mye hyg­ge­li­ge­re, skal vi tro den ru­ti­ner­te sjå­fø­ren.

– Det er let­te­re å brøy­te på byg­da. Her er folk ge­ne­relt flin­ke til å vise hen­syn og kjø­re til si­den for å slip­pe oss fram. Folk flest vi­ser re­spekt og ven­ter til vi er fer­di­ge med job­ben vår, av­slut­ter han.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.