Ideen kom fra Teater Innlandet. Fra Hamar. Teatersjef ved Den Nationale Scene, Agnete Haaland, ba seg selv med – og premièren er i Bergen.

Forestillingen «Kim F», om Kim Frieles kamp for kjærligheten og homofiles rettigheter, kommer til Hamar 24. januar, før den skal rundt omkring i Innlandet i løpet av en måned. 

- En ære

– Det er en ære å få portrettere henne, sier skuespiller Linn Løvik.

Noen få minutter ble vist for pressen fredag i en av prøvesalene i Teater Innlandet. 

De usynlige er i ferd med å bli synlige, ikke alle liker det – og på gata blir «Kim» banket opp. «Er det du som er Kim? Jævla fittesleiker! Har du lyst på litt kølle?» Bang!

Og «Kim» treffer kjæresten, og vi får møte de hvite frakkene – og bli med på homosafari på Metropol.

LES OGSÅ: Teater ber om å få bilder av kjærestepar

De store kampene

– Jeg har alltid visst om henne, men nå har jeg lest meg opp – og jeg var vel ikke klar over hvor store kampene har vært i en tid da homo var både kriminelt og definert som en psykisk lidelse. Alt hun har vært gjennom, sier Linn Løvvik.

– Jeg føler meg heldig, sier hun som gjør hovedrollen i «Kim F».

– Hun er med meg nå.

Masse humor

Skuespilleren forteller at historien er basert på Kim Frieles liv, men presiserer at dette fiksjon, at dette er teatrets versjon og hennes portrett. Hun sier også at hovedpersonens fandenivoldske humor er ivaretatt, også et ønske fra Kim Friele selv.

– Jeg opplever så stor varme, masse humor, den frekke kjeften og masse mot, sier Linn Løvvik – og trekker fram et Kim Friele-sitat hun er blitt veldig glad i: «Hadde jeg tenkt på å bli likt, så hadde jeg ikke fått til noen ting.»

LES OGSÅ: Kristin hadde ideen

Skisse blir maleri

Regissør og manusforfatter Audny Chris Holsen sier stykket blir bedre enn hun så det for seg.

– Jeg hadde en skisse i hodet, det blir nå et maleri, sier regissøren som gir skuespillernes mye av æren. 

– De snakker de ordene jeg har skrevet, det er de som gjør dette levende, sier Audny Chris Holsen.

Fakta

"Kim F"

Med: Linn Løvvik, Anna Dworak, Steffen Mulder, Håkon Moe og Kristian Berg Jåtten

Av: Audny Chris Holsen og Marius Leknes Snekkevåg. Regi: Audny Chris Holsen. Scenografi og kostymedesign: Kristin Bengtson. Lysdesign: Arne Kambestad. Lyddesign: Bjarte Våge

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.