For nevnte whiskeyprodusent (med ey siden det er amerikansk) ligger i nettopp denne i byen, nede i det varme Tennessee.

Og det er en skikkelig smak av varme sørstatsnetter på dette ølet. Lynchburg natt kommer på 0,33-flaske, er egentlig en imperial porter, den holder 10 prosent og koster 90 kroner.

Lagring er stikkordet for dette svært fyldige ølet fra Ægir i Flåm. Etter en tradisjonell overgjæret bryggeprosess, er ølet lagret i flere måneder på de nevnte amerikanske whiskeyfatene. Det er her den noe sødmefulle smaken av amerikansk brennevin og eik sniker seg inn i brygget. Resultatet er et øl med en utrolig lengde, må være en av de lengste smakene jeg har kjent på et øl på lenge. Det varer og varer, og skjenker et smaksbilde sammensatt av tradisjonelle kaffe- og sjokoladetoner sammensmeltet med den lette sødmen og smaken av vanilje.

Dette vil nok derfor slå litt ut etter smak-og-behag-kriterier. Om man kjøper det tunge, sødmefulle uttrykket som hviler over dette brygget, så blir det garantert en suksess. Er du redd for at det skal smake for mye Jack Daniels av det, så er min konklusjon at det er mer fatkarakter enn whiskeykarakter. Men bevares, det er en liten dose av Tennessee-brennevin her.

Med sine 10 prosent og komplekse, fyldige personlighet er dette et øl som nytes i små slurker og med andakt. Jeg synes Ægir har lyktes i å ta fram et nydelig fatlagret øl som er en unik smaksopplevelse. Drikkes aldri under tosifret temperatur, men det vet du vel. Tåler sikkert å lagres en stund til, men med et så godt øl er det fristende å sprette korken. Tvert.


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00