To ganger sørget Odd Nordstoga og Det Norske Kammerorkester for å fylle Kirsten Flagstad-salen i kulturhuset onsdag kveld med til sammen nærmere 1.000 publikummere. Forventningene var høye, og etter applausen å dømme, inkludert noen spontane klappsalver, var det neppe mange som opplevde at de ikke ble innfridd. For Odd Nordstoga har bygget opp et rikt og personlig julerepertoar, og dette var en anledning til å øse av alle de kjente julerelaterte sangene hans.

Til opplegget hører Odd Nordstoga også som historieforteller. Det er utrolig mange gode muntlige poenger som drysses ut mellom sangene. Og knapt et sekund mister Nordstoga grepet på sitt publikum.

Så klart sitter alle og venter på «Det hev ei rose sprungen». Så var da også applausen stor og varm. Men egentlig gjaldt det hele konserten; den var varm og lun, stemningsfull, leken og lyrisk.

eget stoff

Kanskje henger populariteten sammen med at det er så inni granskauen hans eget stoff som han framfører. Det er ikke mange artister som har et så bredt stoff å framføre. Garden og skogen heme er med, og fjøset står omtrent like sentralt som Betlehem. Inniblant går turen til nisseland, for det er en del av den store sammenhengen det også. Til og med en tur til Italia, der Tarjei Vesaas står på stasjonen og venter på Halldis, er blitt med.

Gjennom årene har Nordstoga skaffet seg ry og posisjon som en av de sentrale julesangerne. For dette er et stoff han behersker fullt ut. Og når han som nå turnerer med Det Norske Kammerorkester, ledet av Terje Tønnesen, og de eminente musikerne Trygve Seim og Kåre Vestrheim, er det som han slipper seg løs og gjør juleinnspurten til både en personlig og meningsfylt reise. Jo visst er det stillferdig og dempet høytid over sangene. Men det er like mye humor og glede.

egen verden

I motsetning til så mange artister som ferdes langs vegene før jul, styrer Nordstoga ganske fritt utenom de mest kjente julesangene. La gå at de er her de også. Men alt er bygget inn i Nordstogas egen verden.

«Det verkar som folk likar at eg syng julesanger, og da gjer eg jo gjerne det», har han selv sagt om denne delen av virksomheten sin.

Og det ble bekreftet i Hamar kulturhus onsdag kveld. Folk likte det, og det var likesom ingen tvil om at Nordstoga også gledet seg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.