Lutefisksesongen har begynt for alvor. På lørdag ble årets Lutefiskfestival, den tredje i rekken, avrundet. Tallenes tale viste 750 måltider. På hjemmesiden til festivalen står det at avgiften på 525 kroner dekker plass på restaurant pluss to serveringer av hovedrett per person. Avgiften fordeles slik: 400 kroner går til spisestedet, og 125 kroner går til Lutefiskfestivalen AS. 400 kroner for et lutefiskmåltid er billigere enn de ordinære prisene til spisestedene som samarbeider med festivalen, men med festivalpålegget blir allikevel prisen per lutefiskmåltid sesongens dyreste på vår liste.

– Noe mer enn bare å spise

– Hva er det gjestene betaler for, utover maten?

– Poenget er at det koster å drive en betydelig PR-virksomhet for vår festival. I tillegg er det klart at vi har jo også noen kulturinnslag på alle spisestedene. I år var det tre kulturinnslag på hvert spisested, sier festivalsjef Oddvar Hemsøe.

– Tilbakemeldingene er at folk synes det er artig og koselig med variert underholdning. Da blir det noe mer enn bare å sitte og spise. Selv om kulturinnslagene ikke er snakk om noen voldsomme greier, er dette kostnader for oss. Jeg ønsker mest mulig åpenhet rundt dette her. Det er derfor vi har etablert festivalen som et AS, og alle som bestiller gjennom oss får tydelig beskjed om hvor mye av summen som går til hva, sier Hemsøe.

Dyrest på Swenckes

Av restaurantene i distriktet som HA har sjekket er det Schwenckes Vinkjeller som serverer den dyreste lutefisken, til 475 kroner per person.

– Her er det ikke snakk om noen lutefisktallerken. Her får man en lutefiskaften, med alt tilbehør du kan tenke deg, servert to ganger, sier restaurantsjef Dag Henning Andersen.

Tredelt andreplass

Det er allikevel ikke mer en 25/26 kroner som skiller førsteplassen og den tredelte andreplassen. Hvis man ønsker to serveringer koster det 449 kroner både hos Hamarstua Spiseri og Hos Hai i Brumunddal.

Cafe Valuta i Hamar kulturhus starter med lutefiskservering i dag, ved forhåndsbestilling. Prisen per måltid, med to serveringer, blir ifølge betjeningen cirka 450 kroner, altså tilnærmet likt.

Lutefisk-prisene

Pris i kr. for lutefisk med alt av tilbehør, servert to ganger.

Theatercaféen, Oslo – 545

Lorry, Oslo - 496

Schwenckes, Hamar - 475

Café Valuta, Hamar – 450

Hos Hai, Brumunddal - 449

Hamarstua Spiseri, Hamar – 449 kr

Stortorvets Gjæstgiveri, Oslo - 445

Bryggerikjellern, Lillehammer – 420

Gamletorvet Spiseri, Gjøvik – 420

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00