• KLASSISK: Vidar Sandbeck hadde også en karriere som klassisk komponist og fiolinist.

Selve starten på jubileumsåret skjer på Rena 1. februar. Deretter blir det Sandbeck-arrangement spredd jevnlig over resten av året.

– Det skal ikke bli et jubileum med champagnekorker i været og masse tjohei, Tom Erik Tangen, leder i Sandbeckstiftelsen.

– Vi ser heller for oss at jubileet skal brukes til å videreføre arbeidet vi har holdt gående siden 2004, sier han.

– Hensikten er å ta vare på kulturarven fra Vidar Sandbeck, informere om hans liv og virke og samarbeide med ulike institusjoner, miljøer og personer for å presentere denne arven.

400 VISER

Vidar Sandbeck skrev om lag 450 sanger. Av disse er det mange av de mer ukjente som skal bli trukket fram i løpet av jubileet. Og mange av dem skal presenteres i nye arrangementer. Blant annet skal landets korsangere få flere muligheter til å synge Sandbeck.

For i juni skal Elverum mannskor ha sangerstevne, og til det er komponistene Henning Sommerro og Henrik Ødegaard invitert til å arrangere flere stykker hver for kor.

– Så har vi også fått med oss Norsk Musikforlag, som skal utgi stykkene og bidra til at disse får et større nedslagsfelt.

Den klassiske komponisten og musikeren Vidar Sandbeck skal også belyses i løpet av året. Og det er en side av Sandbecks virksomhet som er ganske sjelden trukket fram.

Som bestilt

Et av større arbeidene som er satt i gang, er et bestillingsverk av Tom Steinar Lund som skal framføres under Festspillene i Elverum. Dette er basert på dikt som Sandbeck i sin tid sendte til Østlendingen, men som i bare liten grad er tonesatt og utgitt.

Også Ivar Nergaard og Eau de Vil er på gang med nye bestilte plateprosjekter. Igjen er det flere av de litt mindre visene som det fokuseres på.

Utgivelser

Det er ingen ny Sandbeck-biografi på gang til jubileet. Til gjengjeld arbeides det med en fullstendig oversikt over både Sandbecks bøker og plater. Cappelen Damm har også et par nyutgivelser på gang i form av lydbøker av både «Anitras dans» og romanen «Far», forteller Tangen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00