• HERLIG UTSIKT: Fra vinduet i gårdsbutikken er det fin mjøsutsikt.
    FOTO: DAG W. GRUNDSETH.
  • NYHET: Tomater og agurker er nye produkter på Fredheim i år.
    FOTO: DAG W. GRUNDSETH.
  • INNSPURT: Far Christopher Gjør hjelper datteren. Samboer Lars Tyriberget har også vært en viktig støttespiller.
    FOTO: DAG W. GRUNDSETH.

Datteren Marthe Tyriberget Gjør (2) vil helst leke med mamma hele tiden. I hodet til mor er det imidlertid 1.000 tanker, for om noen få dager skal nemlig det nye gårdsutsalget på Fredheim i Gillundvegen i Stange Vestbygd åpne.

Gårdsbutikken på 96 kvadratmeter er i stavlaft fra Alvdal og inneholder kjøkken, kjølerom, sanitærrom og et lyst og trivelig oppholdsrom med gedigen mjøsutsikt. Prosjektet er i rute. Likevel er det mange detaljer som gjenstår i innspurten.

Samler bygda

Louise Gjør har lenge gått i bresjen for å markedsføre noen av landets frodigste jordbruksområder. Stange Vestbygd har så mange kvaliteter, noe som også kom fram under Skibladner-festen forrige uke.

Gårdsbutikken er hennes eget prosjekt, men den fargerike bonden på Fredheim vil inkludere hele bygda og ønsker ikke et solokonsept. I butikken samler hun alt hva Stange Vestbygd har å tilby som saft, ost, spekepølse, sjokolade, sukkertøy, gulrøtter og en rekke kålsorter. Fra hennes egen gårdsdrift er blant annet tomater, snack-agurker, honning, jordskokk og egg.

– Jeg har sommerfugler i magen. Vi har allerede nådd 1.200 følgere på Facebook, sier hun.

– Sammen er vi sterke

– Denne gårdsbutikken er bare en av drømmene jeg har. For meg handler det om å ta sats og tørre. Jeg er så heldig at jeg bare er 36 år. Her i Vestbygda er vi så mange som vil satse på landbruket. Dette er framtidig verdiskapning.

– For å si det sånn, her i bygda er vi gårdbrukere som produserer mat for hele Norge. Samtidig har vi mulighet til å utnytte småskalaprodukter som supplement til driften. Far og jeg var på en gårdsbutikk i Drøbak og kom hjem med stor entusiasme. Vi fikk kjøpt et drivhus i Kongsvinger for 5.000 kroner, fraktet det hjem og satte det opp. Jeg fabler om et drivhus til. Tomater og agurker er nytt for oss i år, sier hun.

Louise Gjør tar til orde for at landbruket i Innlandet må gå sammen for å profilere sine produkter for eksempel under navnet Innlandsmat. Sammen er næringen sterk, men produsentene har fremdeles en stor jobb å gjøre.

Louise Gjør har for øvrig termin 28. august.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.