Han er tilbake. Ethan Hunt, mannen som klarer det umulige, takket være en solid høyre, raske ben, treffsikkerhet og trettitre tonn flaks. Sammen med sine faste hjelpere (med aller mest solo) skal han redde verden for sjette gang.

Vi snakker full pakke; radioaktive stoffer på avveie, bomber som er (nesten) helt umulig å desarmere, helter som ikke blir trodd av sjefene og må løse ting på egen hånd, skurker med brevkurs i pistolhåndtering og et stort antall gummimasker som rives dramatisk av.

Hvem er på hvilket lag?

Selv om undertegnede mener å erindre å ha sett samtlige filmer i Umulig Oppdrag-serien slet jeg med å holde tritt i hvilke forhold karakteren har til hverandre. Men det underliggende dramaet føles uansett sekundært, og er kun til stede for å kaste Ethan Hunt videre fra stunt til stunt (Tom Cruise brakk faktisk noe i foten under tak-jakt-scenen, men fullførte tagningen, så scenen er med).

Og som de fleste har fått med seg er også Preikestolen med i filmen. De spektakulære bildene fra den norske fjellheimen er dramaturgisk i India, men det legger ingen demper på scenen. Man får klumpen i halsen uansett.

Gode biroller

Supermannskuespiller Henry Cavill spiller rollen som den britiske etterretningsoffiseren Ethan Hunt motvillig må drasse med seg. Samspillet mellom Cavill og Cruise skaper mange morsomme scener, og lar også regissør Christopher McQuarrie spøke litt med den karakteristiske Mission Impossible-måten å løse oppdrag på.

Simon Pegg og Ving Rhames er tilbake som Cruises komiske medhjelpere, og gjør en solid jobb dem også. Apropos biroller dukker Kristoffer Joner opp i filmens början, i en av mange herlige, erketypiske Mission Impossible-scener.

Knallgode actionscener

McQuarrie har klart å skape en actionfilm fri for dødpunkter. Jo da, handlingen kan nok kalles forutsigbar (plottvistene også), men skuespillerne gjør i hvert fall sitt ypperste for å gi den generiske historien liv.

Og actionsekvensene, enten det er til fots, i bil eller i helikopter, er god underholdning i sommervarmen. Og det er dessuten visuelt vakkert. Da tilgir man at man har sett samme historie hundre ganger før.

Fakta

Mission: Impossible - Fallout

Regi: Christopher McQuarrie
Medvirkende: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Henry Cavill, Angela Bassett, Simon Pegg, Vanessa Kirby, Alec Baldwin
Sjanger: Actioneventyr
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 147 minutter
Sensur: 12 år

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.