«Je har i grunn sett mye rart, men hva i all verden er dette?»

Onsdag ettermiddag holdt en forundret kajakkpadler på å ramle uti Mjøsa da den tunge lekteren kom glidende inn mot Espern.

Kapteinen på skuta kunne spøkefullt svare at det var u-hjelp fra Toten – slik at hamarsingene skulle være forsynt med skikkelig ved i tilfelle flere kalde vintre …

Flyttingen av treet har likevel en annen forklaring: Det hele er et kunstverk laget av hamarsingen Markus Stensrud (35). Treet inngår i et større prosjekt hvor en rekke kunstnere stiller ut sine verk i vannkanten rundt sjøen.

Uvanlig løftejobb

Å få furutreet over fra lekteren og opp på fundamentet på Espern, det viste seg å være lettere sagt enn gjort. Først måtte HAs journalist hjelpe til med å trekke lekteren mot land, og deretter fikk kranbilen pent vente på ekstra utstyr for å få treet over på gresset.

Etter halvannen time var likevel kunsten på plass, og nå skal treet stå her i to år og skue ut over Mjøsa og Kapp i det fjerne.

Som barn pleide nemlig kunstneren selv å stå på nøyaktig samme sted og speide utover innsjøen og den fjerne horisonten langt der borte. Over Kapp gikk sola ned, og for den unge Markus var den øverste rekken med trær selve symbolet på verdens ende.

– Jeg kunne ikke se for meg at det var noe bak der. For meg var det verdens ende, og det er det på mange måter fremdeles, sier han.

Verket heter også «Verdens Ende», og består av et furutre fra helt øverst på Kapp. Furua holdes oppe av en konstruksjon tilsvarende de som i ordentlig gamle dager ble brukt til å frakte digre obelisker fra Egypt til Europa.

Fra rotfast til rotløs

Treet er festet høyt oppe på stammen, og «svever» nærmest i luften. Konstruksjonen gjør det mulig å bevege på treet slik at det «nikker» i retning vest – mot den fjerne skogen hvor de unge røttene opprinnelig fant feste.

– Dette skal symbolisere at noe veldig rotfast har blitt rotløst og i bevegelse. Treet skal minne om ei romferje som river seg løs fra fundamentet på vei opp i kosmos …

For Stensrud er det stort å se treet på plass på Espern, men også overfarten fra Kapp var en viktig del av prosjektet. I tre og en halv time putret lekteren over Mjøsa i svært bedagelig tempo. I godt vær og med blikkstille vann ble det en majestetisk opplevelse.

– Treet skal stå her i to år, også får vi se hva som skjer underveis. Barnålene kommer til å visne, så jeg vil eventuelt gjøre grep for å endre uttrykket. Kanskje beise stammen eller dekke til toppen.

– Hva vil du at folk skal tenke?

– Folk får tenke akkurat hva de vil. Her er vi tilbake ved barneforestillingen hvor alt er åpent for tolkning. Noen vil riste på hodet, mens andre kan fundere på hva som er bak horisonten over den mytiske sjøen, avslutter Stensrud.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.