«Vi skjønner mer enn ordene. Får kjenne på hvordan det er å være moren til Daniel», skrev Hamar Arbeiderblads anmelder Janne Bjørgan og ga en sekser til «Tung tids tale». «Olaug Nilssen tar pusten fra leserne med sin lille roman», skrev VG og ga terningkast seks de også. «Olaug Nilssen skildrer en smerte som er så fysisk at jeg blir skjelven», het det i Aftenposten.

Nå går Riksteatret sammen med Det Norske Teatret og Kilden Teater om å sette denne sterkt personlige og kritikerroste romanen på scenen. Premièren er i Oslo 24. august.

Det er Marit Moum Aune som har regien. Hun er for tida aktuell med den mye omtalte «Engler i Amerika» på National-theatret. Tidligere har hun laget publikumssuksesser blant annet av Olaug Nilssens «Få meg på, for faen», «Vi har så korte armar» og «Stor og stygt».

et annerledes barn

«Tung tids tale» handler om en mors kjærlighet og kamp for et barn som er annerledes. Forfatteren selv kaller boken «ei kjærleikshistorie».

Daniel er tre år, og foreldrene gleder seg over hvor flink han er til å synge og prate. Men så slutter snakkinga. Latteren vender seg innover. Den vesle gutten endrer seg. For moren begynner en kamp, først for å forstå hva som skjer med gutten, og så for å få hjelp til å gi han den omsorgen han trenger.

Mødre skal aldri gi opp, blir det sagt. Men hva er aksept, og hva er å gi opp?

sinne og varme

«Tung tids tale» er ingen heltehistorie, heter det i presseskrivet fra Riksteatret. «Det er en historie om oss alle. Skrevet med både humor, sinne og varme. Om ei mor som må gi så mye mer kjærlighet enn hun kan få. Om ei mor som møter en tyngre tid enn hun visste fantes. Midt i Norge, midt i livet, midt i hverdagen til folk.»

På scenen stiller de fire skuespillerne Jon Bleiklie Devik, Julie Moe Sandø, Marianne Krogh og Siren Jørgensen/ Charlotte Frogner.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00