«Så reiste jeg til Kristiansund, foruten grunn, til Kristiansund», sang Knutsen & Ludvigsen sammen med Gerd Gudding på 70-tallet.

Denne Kristiansunds nasjonalsang er fortsatt å høre av og til, men det er faktisk mange gode grunner til å besøke denne lille, sjarmerende byen på Nordmøre.


DET ER I KRISTIANSUND det virkelige Innlandet ligger.

Byen består av fire «land», som ligger på de tre øyene Kirkelandet/Gomalandet, Nordlandet og altså Innlandet.
Bruer sørger for at det går greit å komme seg fra øy til øy med bil og buss, på sykkel eller til fots, men det går også an å ta Sundbåten mellom øyene.
Dette er en liten passasjerbåt som fungerer som en buss til vanns.
Sundbåten er faktisk verdens eldste selskap for kollektivtransport. Helt siden 1876 har båtene gått til rute fra øy til øy i Kristiansund.


SELVE SENTRUM ligger på Kirkelandet, men la oss først ta Sundbåten til det virkelige Innlandet, eller Tahiti, som øya/bydelen kalles på folkemunne.

Det skal være en sjømann som ga Innlandet klengenavnet, og det holdes høyt i hevd av Dance With A Stranger-gitarist Frode Alnæs, som hvert år arrangerer musikkarrangementet Tahiti-festivalen på Innlandet i tilknytning til Dødeladen Café og Kultursted.
I slutten av juni ble festivalen arrangert for 10. gang.


DØDELADEN holder til i en over 300 år gammel bygning, som har huset det meste, inkludert et forsikringskontor i andre etasje, der fiskere og sjøfolk betalte noen øre hver måned til sin egen begravelse. Denne forsikringsordningen ble kalt dødeladen.

Nå for tiden er Dødeladen et hyggelig sted å besøke både om det er festival eller ikke.
Maten er av topp kvalitet, forsøk bacalao, denne klippfiskretten Kristiansund er så kjent for.
Ostekaken er også å anbefale.


SUNDBÅTEN legger til ved kaia rett utenfor Dødeladen, og med den er det bare å dra videre til Marokko, som er klengenavnet på Nordlandet.

Bakgrunnen for dette klengenavnet er handelsforbindelser med nettopp Marokko.
På Nordlandet ligger Nordlandet kirke, som er en steinkirke fra 1914 i jugendstil. Glassmaleriene i kirken er malt av Emanuel Vigeland.


BYEN HAR ET hyggelig sentrum på Kirkelandet. Sentrumshandelen er konsentrert om Kaibakken og Kaia. Her ligger alt fra små, hyggelige butikker til et nytt og stort kjøpesenter.

På kaia, like ved Sundbåtens anløp, står statuen av Klippfiskkjerringa.
På Kirkelandet ligger også et knippe hoteller, som kan egne seg godt for overnatting. Både Thon, Rica og Choice har hoteller i byen, men det kan lønne seg å sjekke prisene på forhånd. Hotellovernatting kan være overraskende dyrt, siden Kristiansund også er blitt en oljeby.


KRISTIANSUND ER IKKE bare sjarmerende småbyliv med hyggelige kafeer.

Nei, er du på Kirkelandet, er det kort til store naturopplevelser i turområdet Kringsjå og på de nakne svabergene ute i Klubba, som også er et yndet sted for fisking.
Det er bare å gå oppover Langveien, forbi Festiviteten, der den årlige operafestuken arrangeres, og den arkitektonisk særegne Kirkelandet kirke (bygd i 1964 og tegnet av arkitekten Odd Østbye), til Vanndamman.
Dette er en samling vanndammer, som tidligere fungerte som vannforsyning for byen.
Den eldste dammen, Svanedammen, ligger like bak kirken, og der er det et yrende fugleliv med svaner, ender, påfugler og måker, som alle mer enn gjerne lar seg mate med brødsmuler.


GJENNOM VANNDAMMAN går det en rekke flotte turstier gjennom Kringsjå helt ut til svabergene ved havet, til området som kalles Klubba.

Vær obs, for plutselig kommer det et rådyr eller to.
Byens gravsted ligger også i dette området, og rådyrene driver folk til vanvidd ved å spise det som er av blomster der. På vår lille tur møtte vi to, og de var ikke spesielt folkesky…
På vegen ligger også Varden, som er et vakttårn oppe på et liten høyde.
78 meter over havet høres kanskje ikke så imponerende ut, men det er mer enn nok til å gi 360 graders panoramautsikt både over byen og havet.
Langt der ute er det også mulig å skimte det fraflyttede fiskeværet Grip, som en gang var Norges minste kommune med 135 innbyggere. Øya tilhører nå Kristiansund kommune, og det er mulig å dra på båttur dit.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00