Hvis du leser dette, betyr det at jeg ikke fant norgeshistoriens største smaragd og sa opp jobben.
Men selv om jeg ikke fant en av de verdifulle grønne stenene, kom jeg i hvert fall hjem en opplevelse rikere.
Smaragdgruvene ved Minnesund har lenge fristet meg. At noe så eksotisk eksiterer en snau time fra Hamar overrasker meg fortsatt. Vel vitende om at jeg uansett måtte dele funnet med familien, tok jeg de likeså godt med meg. Jo flere øyne, desto større sjanse for å lykkes.
«Ta opp en sten. Er den litt grønn, gi den til pappa. Er den ikke grønn, kast den i Mjøsa» var beskjeden min 3-årige sønn fikk. I etterkant skulle jeg dog konkretisert at stener med mose ikke faller inn under første kategori.
Byrud Gård var en smal sak å finne fram til. Sving til høyre mot Gjøvik etter Minnesundbrua og kjør et par kilometer til de ser skiltet. Gårdseier Ole Jørgen Bjørnstad tok imot oss med åpne armer, og ga en kort leksjon om historien til gruvene.
- Dette er de mest verdifulle edelstenene som eksisterer, fortalte Bjørnstad, som i disse dager drar inn gode penger på turistattraksjonen. Han har glassmontrene fulle av store og små funn.
- Er de mer verdifulle enn diamanter?
- Ja, hvis de en rene så. Altså helt grønne. Det er lettere å se det grønne i vann, så dere har størst sjanse for å finne noe nede ved vannkanten.
Jeg lot meg ikke lure. Hvis de 70 daglige besøkende har blitt bedt om å luske rundt ved Mjøsas bredder, skulle jeg prøve å peile meg inn på de stenene som ikke har blitt undersøkt tidligere. En kort skogstur senere forsto jeg at det kanskje var en smule ambisiøst. Gruveområdet strekker seg 300 meter bortover, og alt, absolutt alt, er stein. Tanken på at jeg mest sannsynlig trasket uvitende over flere millioner kroner, eller at sønnen min sikkert kastet de største smaragdene langt pokker i vold uti vannet, var vond.
En sten ble løftet. Den var av sten. Min indre geolog bekreftet dette. En til sten ble løftet. Dette var en litt annen type sten. Og se; litt kråkesølv!
Bak i hodet hørte jeg vagt stemmen til Bjørnstad fortalte et eller annet om at det var mange forskjellige mineraler i området. «Hah! Mineraler er for fattigfolk», tenkte jeg, og kastet stenen vekk. Jeg tok opp en ny. Et mønster hadde begynte å danne seg. Dette kunne ta tid.
Nede ved vannkanten satt det flere barnefamilier. Noen hadde med seg hakker. Jeg skulte bort på dem mens jeg satt på huk og knuste sten med sten. Inni var det kun sten.
«Oi, se her!», ropte min samboer. Hun hadde funnet den første av de 12 hulene. Og nå steg humøret betraktelig. Det er smått magisk å bevege seg innover berget, og høre vannet risle i de underjordiske elvene. Lavt batteri på mobiltelefonen hindret meg i å gå djupt i hulen. En ekte lommelykt medbringes neste visitt.
To timer og mange fotomotiv senere ruslet vi tomhendte, men fornøyde tilbake til parkeringen. Skattejakt i flott natur er sjelden kjedelig. En tanke slo meg; kanskje smaragdene bare er en metafor for gleden man finner i å dele en spennende opplevelse med familien? Kanskje. Det er dog mer håndfaste saker en metaforer som sitter i de engelsk kronjuvelene. Så vi prøver igjen senere.
 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.