Albania var det siste landet i Europa som ga opp kommunismen. Da frie og demokratiske valg ble innført, ble det slutt på nesten 50 år med kommunistisk styre.
Det finnes en del andre land der innbyggerne ikke kan engelsk, noe som gjør kommunikasjon vanskelig. I Albania bryr deg ikke om slike detaljer.
Albanere er veldig begeistret for turister og gjør det de kan for å hjelpe utlendinger. Kan de ikke andre språk enn morsmålet, bruker de kroppen eller henter eller ringer noe som snakker engelsk og som kan som kan oversette.
Landet er også velsignet med lite kriminalitet, selv om ryktet sier noe annet. Ifølge den engelske reisehåndbokserien «The Bradt Travel guides», utgjør trafikkulykker den største potensielle faren, samt det å snuble over en kum uten lokk.
Albania grenser til Montenegro i nordvest, Kosovo i nordøst, Makedonia i øst og Hellas i sør og sørøst. Landet har en praktfull kystlinje til Adriaterhavet i vest, og til Det joniske hav i sørvest. Skal du til Albania og reiser via Italia, er det ikke mer enn 75 kilometer over Otranto-stredet som forbinder Adriaterhavet til Det joniske hav, til den albanske kysten.
1991 opphørte Albanias 45-årige epoke som en totalt lukket kommunistisk folkerepublikk. Fra å være totalt lukket, ble landet «oppdaget» som turistmål for rundt ti år siden. Lonely Planet har kåret den gamle kommuniststaten til Middelhavets nye kjærlighet og Europas mest interessante turistmål. Det hjelper jo også at Eurostat har rangert Albania som Europas billigste ferieland.
Under oppholdet i Albania hadde vi kontakt med Skandinavisk turistkontor i Saranda og fikk leid oss inn på Ksamil Bed & Breakfast. Under oppholdet reiste vi litt rundt på egen hånd, men det ble også en tur der Artin Rrapai, som leder Scandinavian Tourist Center, var guide. Da besøkte vi Gjirokastra, som er et av Albanias tre steder som er på UNESCOs verdensarvliste, og Blue Eye. Det var svært billig å leie seg drosje.
Det er relativt få turister i landet, men Ola og Kari er jo stort sett over alt, og vi møtte mange nordmenn da vi besøkte landet i september. Noen har allerede kjøpt seg leilighet i kystbyen Saranda.
Stress utgjør ikke en stor del av det albanske vokabularet. Besøker du landet, vet du aldri hva som vil skje, og god tid er et must. Albanerne er ikke hissige, og ting tar tid.
Maten er en blanding mellom gresk, italiensk, tyrkisk, sør-øst-europeisk middelhavsmat, og smaker fantastisk. Populære albanske nasjonalretter er kjøttretten Fërgesë Tirane og retten Tavë Elbasani med lam og yoghurt, torskeretten Koran og fåremelkspuddingen Oshaf. Man kan finne de skjønneste små restaurantene og spise og drikke det du orker til litt over 100-lappen. Husk å bestille poteter, grønnsaker, salat, saus og lignende i tillegg til retten du bestiller.
Albania har svært variert natur og er en blanding av alt fra Mellom-Europas dramatiske fjell, til Middelhavets lange hvite strender. Tørre skrinne åssider, til gresskledde frodige sletter. Landet har et temperert klima med kjølige, våte vintre og varme, tørre somre. Om sommeren byr områdene ved kysten på fantastisk vær med en gjennomsnittstemperatur på omkring 30 grader

 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.