Hamar Arbeiderblads filmanmelder Eirik Falk ga «Blade Runner 2049», som hadde premiere forrige uke, en 4’er på terningen. Filmen «Hva vil folk si» fikk en 3’er i HA. Begge disse to filmene har fått høyere terningkast, og flere 6’ere, i andre aviser.

Hamar kino la for få dager siden ut et innlegg på sine Facebook-sider med oversikt over hvilke terningkast «Blade Runner 2049» hadde fått i de ulike avisene. Bak 4’eren fra HA var det plassert et «(!)» og en gråtende smiley.

I kjølvannet av dette er det sendt flere lukkede meldinger mellom HAs anmelder og kinosjefen:

Det starter med at anmelderen påpeker at han synes den gråtende smileyen var utidig, på grensen til lavmål.

I et svar skriver kinosjefen at anmelderen må regne med reaksjoner når han skiller seg «såpass konsekvent ut på den negative siden». Videre skriver Jørgensen at «Vi kommer ikke til å legge til rette for pressevisninger hvis vi skal risikere sånt fjas. Vi har ingen plikt til å kjøre pressevisninger». I en e-post til HAs kulturredaktør Geir Vestad skriver Jørgensen at han er bekymret for filmkritikken i HA, og at det er gjennomgående store sprik mellom hvordan Falk vurdrer film, og hva snittet av det ledende kritikerkorpset i Norge kommer fram til.


kinosjefen

HA har vært i kontakt med Jørgensen, for å få ham til å kommentere Facebook-utspillet og meldingene:

– Mener du at det er riktig at du som kinosjef legger ut en oppdatering på Hamar kinos Facebook-side hvor du i form av utropstegn og en gråtende smiley latterliggjør HA-anmelderens terningkast?

– Jeg har innledet en dialog med Geir Vestad, redaktør for kulturredaksjonen, ved å sende ham en mail.Utover det er ikke dette noe jeg ønsker å kommentere, sier Jørgensen.

Rådmannen

Hamar kino er et kommunalt foretak, og sorterer da under rådmannen.

– I en Facebook-oppdatering gjør Hamar kino narr at HAs anmeldelse, fordi den skiller seg ut i negativ retning, og i en tekstmelding til anmelderen skriver kinosjefen at Hamar kino «ikke vil legge til rette for pressevisninger hvis vi skal risikere sånt fjas». Er det akseptabel opptreden av en kinosjef?

– Det er vanskelig å svare på når jeg ikke kjenner resten av meldingsrekken, sier rådmann Bjørn Gudbjørgsrud, som peker på at tonen ofte er en annen på Facebook enn i mer formelle fora.

– Men er det greit at kinosjefen truer med å droppe pressevisninger?

– Vi får ikke håpe vi kommer dit, da, sier Gudbjørgsrud.

Får støtte av styreleder

Styreleder i Hamar Kino KF, Tor Rullestad mener kinosjefen har rett til å fjerne pressevisninger fra programmet.

– En kinosjef er en redaktør, og har ansvar for programinnhold og må derfor ha lov til å ytre meninger om anmeldelser som blir gjort, mener styrelederen.

Han presiserer at kinosjefens uttalelser om å stoppe pressevisninger inngår i en meldingsutveksling mellom ham og HAs anmelder Eirik Falk, og at det ikke må tas ut av kontekst.

– Selvfølgelig vil ikke dette få konsekvenser for Jørgensen, sier Rullestad.

Bekymret

HAs sjefredaktør, Carsten Bleness, uttrykker bekymring overfor styrelederens og kinosjefens holdninger.

– Kinosjefens mandat er å velge det programmet han ønsker. Det er anmelderens jobb å gi publikum sin vurdering av programmet, sier Bleness. Han mener en leder for et kommunalt foretak ikke kan oppføre seg på facebook som alle andre.

– Det å true med å fjerne pressevisninger ser jeg på som et grovt overtramp, og jeg blir ytterligere bekymret når styrelederen synes dette er greit. Vi må nå vurdere om vi skal slutte å anmelde kinoprogrammet til Hamar Kino, sier sjefredaktøren.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00