Ringsaker
Dirigent i Solheimkoret, Inger Pernille Stramrud, har lenge hatt lyst til å skape flere og bedre korarrangementer av Prøysen sine tekster.
- Og 100-årsjubileet i 2014 er jo en glimrende mulighet til å finne på noe moro, sier hun.

200 bidrag

Prosjektet har fått navnet «Prøysen i kor». Kort fortalt går det ut på at musikkskapere, komponister og dirigenter i Norge og Norden skal utfordres til å lage nye korarrangementer av gamle Prøysen-tekster.
- Konkurransen skal lyses ut 1. september, og juryeringen starter ved nyttår, sier Stramrud.
Håpet er at mange vil tenne på ideen, og bidra med nyarrangering av eksisterende Prøysen-melodier.
- Dette vil gi originalverkene en ny dimensjon. Får vi inn tjue verker, er det flott. Får vi inn 200 er det fantastisk!, sier Stramrud.

Flott initiativ

Juryen vil plukke ut femten arrangementer, som alle vil bli premiert og spilt inn på cd. Alle korarrangementene vil bli sunget på en prøvekonsert i 2013, samt på en konsert under jubileet i 2014. Der vil også vinneren kåres og få utdelt premien på 30.000 kroner.
- Jeg har aldri hørt om tilsvarende premie, sier Stramrud.
De fjorten andre premieres med 2.000 kroner hver.
Prosjektet har et budsjett på 440.000 kroner, og kultursjef i Ringsaker, Asle Berteig, har allerede spyttet i 150.000 kroner.
- Det er fantastisk at et ringsakerkor tar initiativ til et nasjonalt og internasjonalt Prøysen-prosjekt. Skal Prøysens tekster leve videre, må de farges av tiden vi lever i, og gjøres tilgjengelig. Det har alltid blitt gjort med Ibsens verker - derfor lever de, sier Berteig.
Korbevegelsen i Norge er stor, noe som gir en enorm mulighet til å få spredt Prøysens sangskatter til en stor målgruppe.
- Vi vil få en notebank med gode arrangementer som alle kor kan plukke opp, sier Stramrud.
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00