Langt oppe i Andesfjellene ble den født, denne velsignete knoll for hele 8.000 år siden. Det var Inka-indianerne som først begynte å dyrke poteten som et matemne; deretter som en god ånd. Til Europa kom poteten på 1.500-tallet. Mottakelsen var nok noe variert. Fra prekestolene i England ble den rett og slett fordømt. Parlamentet i […]
Kultur
Asparges Tempura
(4 porsjoner)1/2 pose tempura mix (mel for fritering) 16 grønne asparges 6 dl rapsolje til fritering1 1/2 ts maldonsalt eller annet godt alt1 dl balsamicoeddik Slik gjør duBland tempuramixen som angitt på pakken. Skyll asparges og brekk bort et par cm nederst på stilken. (NB. Asparges skal brekkes, ikke skjæres med kniv). Varm opp olje […]
Asparges med hollandaisesaus
Asparges, skinke og parmesan
Aspargestid
Synet av asparges i butikken er synet av vår. Synet av asparges i butikken er synet av vår. Sprø og struttende er den selve symbolet på nytt liv. Og det enkle er ofte det beste: Nykokt – men bare litt – med hollandaisesaus over, eller sammen med nyspikket spekeskinke. Oh la la …. Asparges er […]
Mai er kremdager
Mai er tiden for de store kremdagene; konfirmasjon, 17. mai, barnedåp og bryllup. Ola og Kari elsker krem Det kan vi tydelig se på kakebordene og dessertbordene ved store anledninger. Tanken er at det skal være noe for alle – enten du liker kaker med krem eller sjokolade. Lykke til! Romkake med jordbærlokk (16 stykker) […]
Smak av Undset
Sigrid Undsets kjærlighet til Hamar, og til god mat, står i sentrum de siste dagene i mai. – Lillehammer har, med rette, gjort Sigrid Undset til sin. Men nobelprisvinneren hadde også et nært og varmt forhold til Hamar og Ringsaker. Det vil vi markere under årets litteraturfestival, sier Brit Skurdal Braastad på Simenstad Gard, Rudshøgda. […]
Kyllingens ti på topp
Visste du at kvinner og menn har ikke den samme kyllingsmaken?
Kyllingens 10 på topp
1.Kyllingwok2.Kylling på grillen3.Tex-mex med kylling (taco, burritos)4.Kald, grillet kylling med salat/kyllingsalat5.Kald pastasalat med kylling6.Kyllingvinger med dippsaus7.Kylling med pommes frites og tilbehør8.Indisk kylling 9.Kyllingpai10.Kylling med skalldyr/sjømat
Kylling til alle anledninger
Kylling kalles med rette De tusen muligheters fugl!
Thailand på matbordet
Turisme er landets viktigste næringsveg. Landet grenser til Myanmar (Burma) i vest, Laos i nord og øst, Kambodsja i sørøst og Malaysia i sør. Befolkningen er buddhister som i hovedsak består av etniske thai, men den omfatter også en betydningsfull kinesisk minoritet. Det nåværende kongedynastiet Chakri har sittet på tronen siden 1782, og Thailand klarte […]
Grillet kylling med smak av honning
Noen løkbåter, litt sitron, kvister av rosmarin og honningpenslede kyllingbiter så har du en ypperlig rett. 2 porsjoner 1 stk. grillet kylling (850 grams råvekt) delt i fire 1 stk. løk i båter 1 stk. sitron i skiver 4 stilk frisk rosmarin Honningsmarinade: 3 ss honning 2 ss sitronsaft 2 ss olivenolje ½ ts salt […]
Cottage cheese-pai
Hva skal vi ha til middag? Prøv denne lekre paien. Passer til middag hele året. Server gjerne litt spekeskinke ved siden av, eller en god salat. 6 porsjoner 150 g smør 3 dl hvetemel ½ ts salt 1 ss vann Fyll: 1 beger cottage cheese 4 stk. egg ½ dl kan sløyfes kremfløte 10 stk. […]
Småbiff med epler og løk
Smaksrike norske epler og saus med grov sennep gjør svinefileten enda bedre. 4 porsjoner 4 stk. røde eple 2 stk. løk 3 stk. vårløk 500 g indrefilet av svin salt 1 ss smør 2 ss grov sennep 2 dl kaffefløte 600 g ferdigkokte poteter Slik gjør du: Rens eplene og skjær i tykke skiver – […]
Den historiske knollen
Langt oppe i Andesfjellene ble vår viktigste knoll født for over 8.000 år side.
Ung med broccoli?
Ved å spise mye brokkoli jevnlig, kan du holde deg ung lenger. Det mener i hvert fall amerikanske forskere. Tidligere studier har vist at brokkoli kan virke forebyggende mot kreftsykdom og magesår, men nå viser en ny studie gjennomført ved University of California Los Angeles (UCLA) at brokkoli også kan ha en positiv effekt på […]
Brokkolisuppe (4 porsjoner) 250 g brokkoli 3 stk. potet 1 løk 0,8 l hønsebuljong (utblandet) eller hønsekraft2 dl melk 1 ts salt 1/2 ts pepper 2 stk. egg Slik gjør duVask brokkolien, skrell potetene og rens løken. Del grønnsakene i grove biter. Bruk også stilken på brokkolien. Kok grønnsakene så vidt møre i kraft og […]
Blå potetmos
Blå potetmos ser kult ut. Overrask dine gjester med å servere den sammen med et bakt fiskestykke med grønnsaker og en god saus til.(4 porsjoner)800 gram blå kongo poteter 1 1/2 dl melk 1 ss smør salt og pepper etter smak Slik gjør duKok eller bak potetene til de er møre. Skrell potetene og mos […]
Risnudler med grønt (4 porsjoner) 100 g nudler 1 stk. brokkoli 1 stk. gulrot i strimler1 stk. gul paprika i strimler10 stk. frisk sjampinjong i båter1 dl bønnespirer 2 ss hakket vårløk 2 båt hvitløk 1 ss finhakket fersk ingefær salt og pepper olje til steking 1 ss soyasaus Slik gjør duKok nudlene som anvist […]
Hasselbackt og godt
Hasselbackpoteter er litt annerledes enn vanlig bakte poteter. Du kan krydre med det krydderet du best liker eller hakke den krydderurten du helst vil ha på. Her har vi brukt kruspersille. Noen liker også å ha litt reven hvitost på toppen på slutten av steketiden.(4 porsjoner)800 g poteter – jevnstore2 ss smeltet smør salt og […]
Garantert suksess!
En smaksbombe av en potetsalat som garantert vil gjøre suksess. Søt honning og syrlig sennep sammen med sprøstekt bacon og poteter – himmelsk!(4 porsjoner) 2 ss sennep 2 ss honning 2 ss sitronsaft 1 1/2 dl solsikkeolje salt og pepper 800 g poteter – kokte og i biter8 reddiker i skiver1 rødløk i skiver8 skiver […]
Quinoasalat med roastbiff
Quinoa er frø som kommer fra Sør Amerika og har samme bruksområde som ris og couscous. Quinoa er frø som kommer fra Sør Amerika og har samme bruksområde som ris og couscous. Quinoa er kjent for å være rik på vitaminer og mineraler. Prøv den i en salat. Her blir salaten servert sammen med roastbiff, […]
Kyllinglår med avokadosalat
Kyllinglår med en frisk avokadosalat seter en ekstra spiss på middagen. 4 porsjoner 6 stk. grillet kyllinglår Avokadosalat: 2 ss majones 1 ss ravigottesaus 1 beger crème fraîche 2 ss sitronsaft salt og pepper 2 stk. flådde, hakkede tomat ca 1 ½ stk. avocado i biter ½ stk. finhakket, rød chili 3 ss frisk koriander […]
Schnitzel med spinatrisotto
Risottoris er en rund, uvasket ris med mye stivelse. Stivelsen gjør at risen kan absorbere store mengder væske, og det er all væsken som gir risottoen den store smaken. 2 porsjoner 300 g svineschnitzel (flatbiff av svin i 0,5 cm tynne skiver) ½ ts salt ¼ ts peppermiks 1 ss margarin eller olje til steking […]
Omelett á la Mexico
Omelett er digg, og passer like godt til frokost, lunsj eller middag. Variantene er vel omtrent like mange som det finnes stekepanner, så en ny variant er kanskje unødvendig? Ikke hvis du ønsker å lære deg hvordan en virkelig spicy omelett skal lages. 2 porsjoner Ca. 300 g kjøttdeig 2 ss olivenolje 1 stk. chili […]
Jevnet grønnsaksuppe
Denne «grunnoppskriften» kan varieres i det uendelige – etter sesong, tilgjengelighet og hva du liker best. 4 porsjoner 3 stk. gulrot 1 stk. liten pastinakk 1 stk. liten blomkål 250 g brokkoli 1 l grønnsaksbuljong (utblandet) 3 stilk stilkselleri (stangselleri) 2 dl frosne erter 2 dl lettmelk1 ts salt nykvernet hvit pepper 2 ss lys […]
Steke-og koketips for storfekjøtt
Rett/del Per porsjon Tilberednings-metode Kjernetemperatur (Grader) Filet200 g Brunes raskt i panne. Stekes i ovnen på 125 grader Rød Indre og ytrefilet 55-60 Rosa 60-65 Grå 70 Biffer (2 cm tykke)Indre-og ytrefilet, flatbiff, mørbrad, entrecôte200 g Stekes i panne på sterk varme til kjøttsaft pipler ut på oversiden. Snu biffen og vent til det pipler […]
Mamma Montecillo
Noen supre biff-viner er å finne hos Bodegas Montecillo i Rioja. Der har Maria Martinez vært sjefsvinmaker helt siden 1975. «Mamma Montecillo» har også gode venner i Hamar, blant annet etter besøk i vinklubben. Nylig var hun også på Lillehammer-visitt. Og alle steder hun er, vinner hun nye venner. – Jeg er fortsatt forelsket i […]
Skotsk fra eikefat
terning 3 Det skotske Innis & Gunn Original Oak Aged Beer er en av nyhetene i Vinmonopolets bestillingsutvalg. Det spesielle med ølet er at det lagres i 77 dager, hvorav 30 dager på eikefat.Ølet er en ale, som er produsert for firmaet Innis & Gunn av Caledonian Brewery i Edinburgh. Med andre ord, Innis & […]
Biff med baktanke
Hvilke baktanker du har med å servere denne lekre retten, får du selv stå for. Men det bruker å fungere 2 ytrefileter storfe à 200 g1 ss margarin eller olje1/2 ts salt 1/2 ts pepper Grønnsaksragu 1 gulrot 1 knollselleri (sellerirot) 12 sukkererter 1 ss hakket, frisk bladpersille 1 ss olivenolje Rødvinssaus 2 1/2 dl […]