Vi fikk lov til å invitere oss selv hjem til fylkesrådsleder Siv Tørudbakkens kjøkken. Der fikk vi både matkulturpolitiske impulser og god mat. – Vi bor jo midt i Norges spiskammer. Her hos oss er det derfor gode grunner til å være opptatt av mat både kulturelt og politisk, sier Siv Tørudbakken. Vi har en […]
Kultur
Wok med oksekjøtt
(4 porsjoner)Her er woksausen en buljongterning – den gir krydder og smak. I tillegg kan det tilsettes litt chili hvis man er glad i litt sterkt.350 g mørbrad av storfe (oksemørbrad) 3 ss olje 300 g frisk grønn asparges 2 rødløk 125 g frisk babymais 100 g frisk spinat 2 kjøttbuljongterninger 3 ss vann 1 […]
Knytkalas og finanskrise
Finanskrisa over oss som en mørk sky. Slå to fluer i en smekk; spar penger og plei vennegjengen: inviter til hyggelig knytkalas! Knytkalas er rett og slett svensk for spleisefest. Trange tider i norsk økonomi behøver ikke å bety at livet blir kjedeligere; tvert imot! Inviter gode venner til noen hyggelige timer rundt matbordet. Send […]
Hjemmelaget grønnsakpizza
Det enkle er det beste
Vilt er en del av menyprofilen på Delikatessebaren i Storgata i Elverum. Spisestedet ligger i Kvartalet midt i Storgata. Det ligger sentralt til, og har et stilig interiør, selv om omgivelsene i Kvartalet ikke akkurat er særlig spennende. Beliggenheten fører nok også til at Delikatessebaren kanskje fungerer aller best på dagtid. På kveldstid er det […]
Kokker på kurs
Også kokker går på kurs, til og med de aller beste. Hamar Catering serverte i fjor ufattelige 330.000 mennesker! I forrige uke fikk de lokale kokkene besøk av en olympisk mester, for å skjerpe sansene. Espen Vesterdal Larsen fra Kulinarisk Akademi var hyret inn til kjøkkenet på Briskeby, og i to dager fikk de lokale […]
Delikatessebaren, Elverum
MILJØ: Lekkert interiør. Minus for toalettet, som er i underetasjen på kjøpesenteret, og ikke særlig rent ved vårt besøk.SERVICE: Helt grei.MAT: Stor meny, både på dagtid og kveldstid. Vi var best fornøyd med de enklere rettene.HOVEDINNTRYKK: Litt vanskelig plassering på kveldstid. Stort sett fornøyd med maten. Vinprisene er det ingen som slår.OMTALT AV: Helge Hagen […]
Torsk og rekecurry
(4 porsjoner)500 g reker 500 g torskefilet 1 ts salt 2 båt hvitløk 2 ss tomatpuré 2 ts karri 1 dl melk 2 dl kremfløte eller matfløte2 dl hvitost, revet Slik gjør duSmør en ildfast form. Skrell rekene og del torskefileten i mindre biter. Legg dette i formen og dryss på salt. Bland sammen presset […]
Venter besøk
En rød salong står foran peisen på nye Tingnes spiseri og venter på folk. Torsdag 5. mars er det åpningsklart for nesningenes nye spisested. Men allerede i kveld skal Bente Ekeberg og May Britt Johannessen ha alt på plass. For da er det lukket selskap på spiseriet. Deretter er det fortsatt noen dager til å […]
Spis ofte – lev sunnere!
Turmat til fire
Når dere skal på tur og sekken fort blir full og tung, blir man fort oppmerksom på hva ting dere har med egentlig veier. Da kan det være lurt å lage i stand ferdige turpakker som denne. Denne maten gjør godt for en sulten og sliten kropp. 4 grillpølser 1 løk 2 tomater 1 purre […]
Pannekakedagen
Grunnoppskrift pannekaker 15-20 stykker Pannekakedagen er en gammel kristen tradisjon som er særlig populær i engelsktalende land. I gamle dager skulle de kristne faste i 40 dager i perioden frem til påske. I denne perioden kunne de verken spise sukker, egg, hvitt mel eller melk. Derfor måtte disse råvarene spises opp på forhånd, og de […]
Pølsemaker i 66 år
I fjor fylte Henry Brovold 80 år. Fortsatt har han fulle arbeidsdager og vel så det, i bedriften han har arbeidet i siden han var 15 år. – Slekta vår er full av pølsemakere, forteller Henry. Faren min var pølsemaker, og flere onkler. Da far Trygve startet kjøttforretningen Trygve Brovold i Stange i høsten 1936, […]
Fylt kyllingfilet
(4 porsjoner)6 kyllingfileter 6 soltørkede tomater ca. 100 g fetaost 2 ss frisk oregano 1 glass pesto salt og pepper Slik gjør du1: Legg kyllingfiletene mellom to lag plast og bank dem ut til ca. 0,5 cm tykkelse. Det er lurt å la filetene ligge en halv time i romtemperatur, slik at kjøttet er temperert […]
Ostesufflé
(4 porsjoner)4 1/2 ss smør 6 ss hvetemel 4 1/2 dl helmelk 1 ts salt 1/2 ts malt muskat 450 g vellagret ost revet7 egg 1 ss smør Slik gjør du1: Smelt smør ved middels varme i en mellomstor kjele. Tilsett hvetemelet og rør inn smøret med en visp. 2: Spe gradvis med melk under […]
Kyllingwok med kinakål og reker
(4 porsjoner)Wok er kjapt å lage og bevarer næringsinnholdet i grønnsakene – så hvorfor ikke woke neste gang du har lyst på noe lett og sunt til middag.400 g strimlet kyllingkjøtt 1 ss peanøttolje salt og pepper 3/4 kinakål strimlet1 pose strimlede wokgrønnsaker 60 g woksaus 2 dl reker 4 ss ristede pinjekjerner 8 blader […]
Tacograteng
Sursøt kyllingwok
Kål i form
Ørret i basilikumsaus
(4 porsjoner)8 poteter 600 g ørret ½ ss olje ½ ts salt ½ ts pepper Slik gjør duKok poteter. Ørretenpensles med olje, salt og pepper.Stekes på brett i ovn på 200°C i ca 15 minutter. Basilikumsaus 3 sjalottløk 2 ss olje (eller smør) 1 ½ dl hvitvin (eller eplejuice) 3 dl fiskebuljong (utblandet) 2 dl […]
Favorittgrateng
Fine og grove horn
(16 stykker)Nystekte horn er fristende enten det er til frokost, lunsj, middag eller kvelds. Bak både fine og grove. Egner seg godt for frysing. 8 dl hvetemel 1 ss sukker 1 ts malt kardemomme 60 g smør 3 dl melk 1 pk. gjær 1 stk. sammenvispet egg til pensling Valmuefrø til pynt Slik gjør duBland […]
Eple- og potetgrateng
(4 porsjoner)500 g melen potet 3 epler 1 løk 2 ss smør salt og pepper etter smak 2 ½ dl matfløte 3 dl reven jarlsberg Slik gjør duStill stekeovnen på 200 grader. Skrell potetene og skjær dem i skiver. Vask eplene og skrell dem, skjær i båter. Skrell løk og del i halve ringer. Smør […]
Burritos med kyllingkjøttdeig
Jordbærkake til mor
Enten det er morsdag eller Valentinesdag, så kommer mor til å elske denne kaken! Stek den i hjerteform eller skjær bunnen til et hjerte og pynt med jordbær og gelé. Sukkerbrød 5 egg (romtempererte) 150 g sukker 150 g hvetemel 1 ts bakepulver Frukt til pynt 1 kurv jordbær i skiver og båter 1 bananer […]
Råd om mat og vin
Det er mange gode råd om mat og vin, forteller Stein Harald Bystad. Her er de ti viktigste av dem: * Maten bør ikke overdøve vinen og omvendt.* Vin og mat bør utfylle hverandre.* Vin må inneholde minst like mye sødme og rundhet som maten.* Bitterstoffer i vin og mat forsterker hverandre.* Mat med mye […]
Mat og vin i skjønn harmoni
– Ønsket om å beherske den kunsten det er å kombinere mat og vin gjorde at jeg utdannet meg til vinkelner, forteller Stein Harald Bystad i Romedal. Etter ett års utdanning ble eksamen bestått i fjor høst. Sammen med kona Eva Kragnes driver Stein Harald gården Bryhni Søndre som et overnattings- og serveringssted med stor […]