(4 porsjoner)Server grillete kyllinglår med stuede gulrøtter og kokte poteter. 6 grillete kyllinglår¾ kg gulrot Hvit saus 4 dl melk 2 ½ dl hvetemel salt og pepper evt. revet muskatnøtt 1 ss hakket frisk kruspersille 1 ss smør ca. 10 kokte poteter Slik gjør du1: Varm kyllinglårene i stekeovnen ved 180 grader i ca. 15 […]
Kultur
Muslirundstykker med tørket frukt
(12 stykker)Saftige og smakfulle rundstykker med gresskarkjerner og tørket frukt. Smaker godt til syltetøy eller en god ost. 3 ½ dl vann 300 g hvetemel 100 g havregryn 100 g sammalt hvete, grov 50 g gresskarkjerner + ekstra til å strø over før steking10 g havsalt 25 g gjær 50 g hakkete svisker 50 g […]
Blåbæriskake
(8 porsjoner)500 g blåbær , fryste3 ½ dl melis 250 ml fruktyoghurt med blåbær 100 g marengs (pikekyss) 1 l yoghurtis Slik gjør du1: Kjør fryste bær og melis i foodprosessor. Tilsett yoghurt mens maskinen går. La blandingen stå i fryseboksen til den er passe stiv. Rør i isen et par ganger under innfrysingen. Når […]
Rømmegrøt
Grøten serveres med smøret som skilte seg fra rømmen, sukker og kanel, og gjerne et lekkert spekematfat med flatbrød.1 l seterrømme3 ½ dl hvetemel1 l melk2 ts salt Slik gjør du1. Ha seterrømmen i en kjele. Kok den opp under omrøring og la den koke videre under lokk på svak varme i 5-10 minutter. Rør […]
Helgrillet indrefilet av storfe
(6 porsjoner)Å grille hele fileter er mye enklere enn du tror og er perfekt å servere når du har gjester.ca. 1,2 kg indrefilet av storfe2 ss olje2 ts salt1 ts pepperSlik gjør du1. Pensle fileten med olje og ha på krydder. Grill den ved god varme til den blir fint brun rundt det hele. Snu […]
Farlig varmt i kjøleskapet
Seks av ti nordmenn mener fire-fem grader er ideell temperatur i kjøleskapet. Det er tre-fire grader for varmt! Både menn og kvinner mener at fire-fem grader er den perfekte kjøleskaptemperatur, viser en undersøkelse SeeYou har gjennomført for Lefdal Elektromarked. – Mange er nok ikke klar over at dersom temperaturen overstiger fire grader, blir en rekke […]
Julifest med gode venner
Skulle det dukke opp ei sol, er det bare å ringe store og små venner (og uvenner) til et heidundrende julimatbord. Les også: Fire gode fra Languedoc Om ikke mange dagene er det august og sola og finværet er tilbake etter en lengre opphold på Vestlandet og i Nord-Norge (Det tror i hvert fall vi […]
Hveterund- stykker med hatt
(10 stykker) Av og til er det lov å unne seg det beste uten å på innhold. La deg friste av ferske, delikate hveterundstykker.tenke 3 1/2 dl vann500 g hvetemel10 g havsalt25 g gjærlitt rugmel til å strø over før steking Slik gjør du1: Bland alle ingrediensene, men spar 1/2 dl av vannet til senere. […]
Hvit asparges med røykelaks og hvitvinssaus
(4 porsjoner) Hvit asparges og røykelaks sammen smaker utrolig godt. Sammen med den friske hvitvinssausen blir dette en nydelig forrett eller smårett.800 g hvit frisk asparges4 skive røykelaks Hvitvinssaus2 eggeplommer2 ss tørr hvitvin1 ss friskpresset limesaft1 dl crème fraîche naturell 10 prosnetsalt og pepper etter smakSlik gjør du:1: Skrell aspargesen fra toppen og ned. Bruk […]
Salat med jordbær, ost og kylling
(4 porsjoner) Deilig og lettlaget middagssalat. Her har vi like gjerne puttet både jordbær og bringebær i salaten. 125 g fetaost300 g stekt kyllingfilet300 g rensete jordbær100 g rensete bringebær1 bunt frisk basilikum½ slangeagurk i biter1 dl ruccola35 g pinjekjerner Dressing: 3 ss hvit balsamicoeddik 3 ss oljesalt og pepper etter smak Slik gjør du:Tilbehør: […]
Texmexspyd
(4 porsjoner)En enkel og krydret rett for hele familien. Enkel å tilberede, enkel å grille og enkel å få barna til å spise. 400 g ytrefilet av svin 200 g fersk chorizopølse 1 rød paprika 2 maiskolbe 1 rødløk 1 dl olje1 pose tacokrydder 4 grillspyd Slik gjør du:1. Tre kjøtt og grønnsaker/frukt i passende […]
Basilikumkylling i sitronsaus
(3 porsjoner) 1 kylling (ca. 1.000 g) Sitronsaus: 2 sjalottløk1 båt hvitløk 1 potte frisk basilikum 1 sitron 3 eggeplomme3 dl hvitvin1 ½ ss hvetemel Eplerösti: 6 poteter1 eple 1 ts salt 1 kryddermål pepper Slik gjør du:1: Del kyllingen i serveringsstykker. Varm olje i en gryte og legg i kyllingbitene når oljen er varm. […]
Potetprat og potetmat
I åkerkanten sto gårdbruker Sven Peter Sinnerud og forklarte om potetens underjordiske liv og overjordiske salgsutfordringer. På kjøkkenet sto Astrid Marie Sinnerud og lagde potetretter. Astrid Marie er datter, kokk og odelsjenta på Fjetre gård i Stange. Opplegget var en del av arrangementet Mjøslandet rundt og foregikk onsdag 8. juli. Og når gårdbrukeren hadde sådd […]
Grillet skinkebiff – foliebakte poteter
(4 porsjoner)Serveres med salat. 4 skinkebiff 2 ss olje 1 ts salt ½ ts hvitløkpepper800 g poteter1 ts pepper150 g blåmuggost 4 aluminiumsfolieark Slik gjør du1. Vask potetene og del dem i tykke skiver. Fordel potetskivene på foliearkene. Smuldre biter av blåmuggost over og krydre med pepper. Lukk igjen og bak potetene på grillen i […]
Grillede müsliskiver
(4 porsjoner)En enkel grilldessert av den mer sunne typen, med grovt brød, kremost og jordbær. 4 skiver müslibrød4 ss kremost naturell8 jordbær Slik gjør du1: Skjær tynne skiver av müslibrødet. Legg det på grillen i 1-2 minutter på hver side.2: Smør et passe tykt lag med kremost på skivene og del dem i to.3: Legg […]
Basilikumkylling i sitronsaus
(3 porsjoner)1 kylling (ca. 1.000 g) Sitronsaus 2 sjalottløk 1 båt hvitløk 1 potte frisk basilikum 1 sitron 3 stk. eggeplomme 3 dl hvitvin 1 ½ ss hvetemel Eplerösti 6 poteter 1 eple 1 ts salt 1 krm pepper Slik gjør du1: Del kyllingen i serveringsstykker. Varm olje i en gryte og legg i kyllingbitene […]
BLT
(2 porsjoner)BLT er en klassisk sandwich fra Amerika, og er forkortelse for bacon, lettuce (salatblader) og tomato. 6 skiver grovt brød Dressing: 4 ss lettmajones 2 ss melk 1 båt finhakket hvitløk ½ ts salt ½ ts pepper 200 g bacon 1 tomat i skiver8 blader romanosalat eller annen salat Slik gjør duRist brødskivene lett […]
Durumhvete
Hardhvete bedre kjent som durumhvete, er en hveteart med høyt innhold av protein, ca. 20 prosent mot ca. 14 prosent i vanlig hvete, særlig egnet til fremstilling av pasta som blir gulere og får en hardere konsistens. I Midtøsten og Nord-Afrika brukes hardhvete også til couscous. Durumhvete skiller seg fra brødhvete ved at den bare […]
Pasta som i Italia
Glem tørket ferdigpasta for en stund. Prøv deg heller som privat pastaprodusent og server den fersk som i Italia. Det blir en annen opplevelse! – Pasta er jo bare et garnityr; et tilbehør i likhet med ris eller poteter sier kokken Johnny Berntsson som bor på Brøttum. Men det er et interessant tilbehør, særlig hvis […]
Ostesufflé
4 1/2 ss smør 6 ss hvetemel 4 1/2 dl helmelk 1 ts salt 1/2 ts malt muskat 450 g vellagret ost revet7 egg 1 ss smør Slik gjør duSmelt smør ved middels varme i en mellomstor kjele. Tilsett hvetemel og rør inn smøret med en visp. Spe gradvis med melk under omrøring. Rør til […]
Is og bærrulade
4 egg 120 g sukker 120 g hvetemel 1/4 ts bakepulver Fyll 1 l vaniljeis ca. 250 g rørte bringebær, evt. bringebærsyltetøy Pynt 250 g bringebær (kan sløyfes)Slik gjør du1: Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt mel og bakepulver sammen og rør det forsiktig inn i eggedosisen. 2: Bre røren utover i en […]
Svensk ostekake
(16 porsjoner500 g cottage cheese 4 egg 60 g sukker 30 g hvetemel 1 ts vaniljesukker 1 ½ dl crème fraîche ½ dl melk 1 dl mandler finhakket1 dl rosiner Revet skall av 1 sitron Slik gjør du1: Trykk cottage cheese gjennom et dørslag eller kjør den til en fin masse i en food processor. […]
Clafoutis med jordbær
(6 personer)Clafoutis er en lettvint og kjempegod dessert som franskmennene ofte serverer. Ovnspannekaken er ekstra god med jordbær i. Server desserten nylaget, varm eller lun med yoghurt, krem eller is til. 4 egg 2 eggeplomme 75 g sukker frø av 1/2 stk vaniljestang 60 g hvetemel 5 dl melk 25 g hakkede mandler 300 g […]
Parmesan- panert kylling
(4 porsjoner)1 eggehvite salt og kvernet pepper 4 kyllingfileter 5 ss revet parmesan 600 g ferskpotet 200 g dypfryste erter 1 pk dypfryst spinat 1 pk red rhubarb småbladet salat 1 ts hvitvinseddik 2 ss olivenolje Slik gjør du1: Visp eggehviten lett sammen. Dypp kyllingfiletene i hviten og deretter i parmesan. Stek filetene på moderat […]
Favorittmat: tomatsuppe og pannekaker
Taco ligger høyt på favorittlisten til Vidar (10) og Vårinn (8) Haugstad, sammen med tomatsuppe, pannekaker og spagetti. Derimot rakefisk Bak kjøkkenbenken står de to yngste i søskenflokken. De er travelt opptatt med å forberede tacomiddag. Vårinn tar seg av salaten, mens Vidar prøver seg på løk, inntil tårene tar ham. – De pleier å […]
Barna bestemmer maten
Hver sjette forelder gir barna kun favorittmaten. Mange gir barna usunn mat for å få husfred. – Dårlig kosthold er barnemishandling, mener ernæringsterapeut Gunn Karin Sakariassen. – Foreldre er altfor dårlige til å gi barna sunn og næringsrik mat. De bommer når de lar være å sette fram ting barna én eller annen gang har […]
Grillet teriyakibiff
Grillet teriyakibiff er enspennende og litt annerledes middagsrett. Siden retten består av løvtynne skiver av kjøtt, går det lynraskt å marinere. Hvorfor ikke prøve en asiatisk grillmiddag i dag?(4 porsjoner)800 g mørbrad av storfe 1 pose teriyakisaus Slik gjør du1.Skjær mørbradbiffene i ca. 1 cm tykke skiver. Ha dem sammen med teriyakisausen i en plastpose, […]
Jordbær- og melonsalat med limesukker
Kylling og pastasalat
(4 porsjoner)4 kyllingfileter Marinade 3 båt hakket hvitløk 1/2 potte hakket frisk basilikum 1/2 purre 1 dl olivenolje 1/2 dl soyasaus saften av 1 stk lime 2 ss brunt sukker Pastasalat 5 dl kokt pasta ca. 150 g ferdigkuttet salatblanding 3 tomater 2 ss ristede pinjekjerner kvernet pepper og dryss av flaksalt Dressing 1 glass […]
Sommerpai
Paibunn 3 dl hvetemel 100 g smør 1 dl sukker 3 ss vann Slik gjør duI stekeovn ic 200 grader i 25- 30 minutter.Fyll 1/2 l ferdig vaniljekrem 1 pakke bringebær 2 dl blåbær Slik gjør duKjør alle ingrediensene til paibunnen i en kjøkkenmaskin eller smuldre det sammen med fingrene. Ta av litt av deigen […]