I 2017 kom romanen «Bo». «Hotellet» er hennes tredje siden 2007.

Familiehotellet er av det gammeldagse slaget, beliggende på bygda et sted. Dit kommer ei ungjente sammen med faren og broren. Moren til jenta er død. På hotellet blir hun kjent med Lola, dattera til hun som driver hotellet, og Njål – resepsjonisten, pluss noen helårsboende.

Slik er utgangspunktet for boka.

– Jeg så egentlig ikke for meg at jeg skulle begynne på en ny roman så raskt. Men slike prosesser er ikke noe en planlegger så bestemt, i alle fall ikke jeg.

Ulik Skriveprosess

Skrivemåten har også vært ulik for de to bøkene, sier hun.

– «Bo» var resultatet av en veldig intens skriveperiode. Da skrev jeg nærmest døgnet rundt. Nå ble det en helt annerledes skriveprosess, med en mer dempet puls. Jeg hadde tenkt å gi meg et mer åpent rom etter Bo. Men det ble ikke helt slik.

For en morgen da hun våknet, så hun en biljardscene for seg. Og det ble inngangen til den nye boka.

– Jeg har aldri spilt biljard. Men jeg kjente det var en sterk ladning der, sier hun.

– Da jeg våknet dagen etter, skjønte jeg etter hvert at personene befant seg på et hotell.

– Og slik fortsatte det. Hver morgen våknet jeg og skrev et nytt løp.

– Det var en veldig organisk skriveprosess, hvor det ene tekstløpet åpnet for det neste.

– Dette at romanen fikk to fortellerstemmer, var heller ikke noe jeg bestemte meg for, men en morgen hadde perspektivet endret seg, og jeg skrev fra Lola sitt blikk.

– Nå er jeg ganske ydmyk og takknemlig over denne skriveprosessen. Men jeg lurer stadig på hvor det kommer fra, sier hun.

Hedmarkspreg?

Hvor det skjer, sies det ikke noe om. I tidligere bøker har hun ofte brukt hedmarkslandskaper og skikkelser med hedmarkspreg. Men ikke nå.

– Her kjente jeg verken stedene eller karakterene da jeg begynte å skrive, sier hun.

– Beliggenheten kan være mange steder. Det er jo et hav her. Og noe i klimaet som ikke tilhører hedmarkslandskapet.

– Jeg er opptatt av hvilke mennesker det er som blir boende her. Men selv har jeg aldri bodd på et slikt sted.

– Jeg har heller ingen levende modeller for romanskikkelsene. Ingen av de to jeg-personene er meg. Eller kanskje de ligner på meg alle sammen?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.