• Ole Paus.
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

- Det eneste uinteressante med Alf Prøysen er hans seksuelle legning, men han sa til meg før han døde at han var homofil, sier Paus til NRK.

Oppdatert biografi

Bakgrunnen for at Paus tar bladet fra munnen, er at Prøysen-biograf Ove Røsbak, som 12 år etter biografien om Alf Prøysen fra 1992 skapte rabalder med påstander om viselegendens seksuelle legning, nå er aktuell med en oppdatert versjon av biografien.

Nettopp Prøysens legning er et sentralt tema i den nye versjonen. Flere av Prøysens nære venner er Røsbaks kilder.

Fra løgner til sladrehank

I 2004 kalte Paus, en av de største kritikerne den gang, Røsbak for løgner. Nå begrenser han seg til å kalle ham en sladrehank, og mener fortsatt det var feil og irrelevant å spekulere i Prøysens legning for ti år siden.

- Verden får ikke noen dypere forståelse av Bolla Pinnsvin ved å vite noe om Prøysens legning, poengterer Paus overfor statskanalen, og mener også at det burde vært usagt av hensyn til familien.

- Påvirket diktingen

Røsbak påpeker overfor NRK at Prøysen levde med en kjærlighet som på den tiden var straffbart å vise fram.

- I tillegg måtte det ha vært psykologisk undertrykkende ikke å kunne leve ut sin kjærlighet. Det er klart at det må ha påvirket diktingen hans, mener Røsbak.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.