Jeg hadde nær sagt som vanlig så bugner det av nyheter hos Vinmonopolet. Det er vi jo blitt ganske vant til etter hvert. Ekstra gledelig er det at det står et norsk flagg på hylleplassen til mange av dem.

Vi henter uklens øl fra Klostergården håndbryggeri, som ligger ute ved de gamle klosterruinene på Tautra i Trøndelag. Dette er ikke et stort bryggeri volummessig, og derfor – etter min mening – er det ekstra gledelig å se dem representert hos Vinmonopolet.

Saison er en sju prosent sterk nykommer hos Vinmonopolet. Den kommer på halvlitersflaske. Prisen er 78 kroner.

Når jeg åpner meg en saison, som altså er det velkjente belgiske/mellomeuropeiske gårdsølet som fra gammelt av ble brygget for å servere gårdsarbeiderne i innhøstingsperioden, så forventer jeg en odør av fruktig, frisk karakter. Man skal kjenne eimen av belgisk gjærkultur og det skal være en syrlig snert. Akkurat slik er Klostergårdens saison. Den har masse fin karakter av eplesyltetøy og brøddeig, fin friskhet og en fint avstemt avsluttende bitterhet. Belgisk alegjær har helt åpenbart gjort jobben sin, den smaker akkurat sånn som en god saison skal smake. Kanskje nesten sterk nok, med sine sju prosent, jeg tror snittet ligger mellom fem og seks.

Dette er et godt matøl og et minst like godt kose-seg-alene-øl. Retter med lyst kjøtt, gjerne med kremet eller litt fet saus til, er ofte godt selskap med en saison. Som alltid fra bryggerier med lite volum toppet med norske alkoholavgifter så blir prisen stiv nok. Men ølet står sterkt og godt for det, dette er en norsk saison som slettes ikke gjør seg bort i selskap med internasjonale konkurrenter. Klostergården håndbryggeri fortjener kred for saisonen de har tatt fram. Og derfor fortjener den også å bli drukket.

Saison

Klostergården Håndbr.

TERNING: 5

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.