Ukas øl er noe av det rareste vi har bydd dere på i ølspalten så lenge jeg har skrevet den. Det er en mellomting mellom øl og rosévin, brygget av Firestone Walker Brewing Company i California. Og når jeg skriver mellomting, så er det mer presist enn man skulle tro. For dette ølet er laget […]
Øl
Øl spesial: Surt solskinns-øl av den krevende og komplekse sorten
Surøl er en litt egen øvelse. Mange elsker det, mange tviler. Polet i Hamar har fått inn et lite parti med dette ølet fra rogalendingene i Lervig, et øl som er plassert i tilleggsutvalget. 60 kroner koster en 0,33-boks med «Hop Drop Sour IPA». Som navnet sier har bryggeriet droppet det de beskriver som en […]
Øl spesial: Stygg, men god
Oslo-bryggeriet Cervisiam har de styggeste boksene, men har en lei tendens til å fylle dem med godt øl. Ukas øl i denne spalte er intet unntak. 70 kroner for en 0,33-boks med øl er stivt. Men når det er sagt; dette er en kraftplugg på tett oppunder sju prosent. Og det er håndverksøl med lavt […]
En litt flat jubilant fra Sierra Nevada
Sierra Nevada var et av de første ølmerkene som jeg ble kjent med da mikrobryggerirevolusjonen nådde meg på andre halvdel av 1990-tallet. Deres pale ale, den du fortsatt får kjøpt med den grønne etiketten på, ble en skikkelig vekker for min ølinteresse. California-bryggeriet korket sin første flaske for salg i 1980, og det er dermed […]
Dette er smaken av påske, lyst vær og håp. Og det trenger vi nå.
Påsken 2020 kommer vi til å huske. Og ikke for de vanlige tingene vi husker en påske for. Påsken 2020 vil bli rar, stille, og kanskje litt ensom. Det må vi gjøre det beste ut av, og et av grepene vi kan gjøre er å kose oss med god mat og godt drikke. Vi har […]
«En helt annen øl-opplevelse enn den grønne Carlsberg’en»
Det er mange år siden jeg kjøpte en grønn Carlsberg. Det er noe av det minst interessante det er mulig å få kjøpt for penger hva øl angår. Da denne røde boksen dukket opp i butikken så la jeg bredsida til og bestemte meg for å gi den en sjanse. Det gikk ikke så verst. […]
Øl spesial: Ikke helt suksess
Neipa. Har du lært deg ordet? New England IPA. Det er en trend blant bryggeriene for tiden å lage lyse, lette IPA-varianter med mindre humlebitterhet og større friskhet takket være blant annet et tydelig innslag av hvetemalt. Sterkvariantene har vært her en stund, og nå kommer også butikkvariantene til drøyt 30 kroner. Vi tester Frydenlund […]
Øl spesial: Sterk og frisk italiener – helt uten gluten
Jeg hadde ikke tatt mange slurkene av mitt glutenfrie italienske øl før det slo meg at dette sender tankene i retning av en fruktig, god saison. For det gjør den faktisk, ukas utvalgte. Men saison er det ikke. Vi skal sørøstover i Europa, til Italia. Rødvinens hjemland. De kan øl òg, italienerne, noe denne Baladin […]
Øl spesial: Tropisk dukkert for deg som liker mango
De vårlige, påskelige og sommerlige brygg dukker så småningom opp, i takt med stadig lysere dager og tider. IPA med en dæsj mango i får du både i dagligvarehandelen og hos polet nå. Vi har gått for den førstnevnte og dermed rimeligste varianten. Hansa har en mango-IPA ute i butikkene nå. Den har også dukket […]
Øl spesial: «Brugge Tripel» er et sterkt, smakfullt og veldig godt klosterøl
Vi surfer på en liten belgisk bølge her i ølredaksjonen. Om det er lyset og våren som gjør det er vi litt usikre på, kanskje det rett og slett bare er fordi det har dukket opp noen gode nye varianter hos polet? Uansett. Vi drikker en «Brugge Tripel» denne fredagen. Som navnet tilsier en klassisk […]
Øl spesial: Lillebrors farmerøl
Little Brother bryggeriet skryter av at de virkelig er Oslo minste mikrobryggeri, visstnok med batcher helt ned i 80 liter. Det er klart; da snakker vi ikke akkurat volumbryggeri. De hevder at de er byens minst kommersielle bryggeri og, men det vi lurer mest på er selvfølgelig om de brygger godt øl? Vi hare en […]
Øl spesial: Multer i mesken
Vi sier mølte på dialekten mi. Multer er liksom litt vestkant. Men mølte eller multe; denne fredagen drikker vi øl med personlighet. Og det er ikke løgn; det er mu(ø)lter i mesken her. Cloudberry. Rubus chamaemorus på latin. Multa. Fjellets gull. Som det fortsatt både er tradisjon og prestisje å få sikret seg tilstrekkelig antall […]
Øl spesial: «Nanny State» passer bra til en hvit humlemåned
Fortsatt litt på den hvite bagen etter jul og nyttår? Greit å holde alkoholkonsumet nede? Vi har en (nesten) alkoholfri øl til deg denne fredagen. Ingen nykomling, men en anbefaling som står seg. Brewdog Nanny State blir gjerne plassert i 0-hylla på butikken. Den har en mikroskopisk alkoholmengde, oppgitt på boksen til 0,5 prosent. For […]
Øl spesial: En perfekt belgier
Belgia. Å som vi elsker Belgia her i ølredaksjonen. Et lite land i Europa, men en stor, stor ølnasjon. Og nå er det noen nyheter fra den retningen hos Vinmonopolet. Ukas øl er et av disse. Fra Brouwerij Bosteels kommer Tripel Karmeliet, en klassisk 8,4-prosenter i klosterstil. Prisen for ei 0,33-flaske er satt til levelige […]
Øl spesial: En lys og lett start på et nytt år
Litt lei av tungt, mørkt, søtt øl nå? Lei av jul? Ble det mye dyrt juleøl fra polet? Vi starter nyåret i den andre enden. Med et øl som du kan ta med deg hjem for 30 kroner fra Rema-butikken. For årets aller første øl i HAs ølspalte er en Blonde ale fra «Rema-bryggeriet» Lade […]
Øl spesial: «Nissefar er desserten, koseølet, etter julegavene-ølet»
Å sette julestemningen helt korrekt er for meg gjerne en oppgave for det rette ølet. Når man skal inn for landing, da gjelder det å ha et godt brygg klart, et brygg som kan by på de gode, litt mørke smakene og som gir ro i sjela. Et slik øl er det vi byr deg […]
Øl spesial: «Reserve-jul» er et alvorlig godt øl som man blir blid av å drikke
Langt ifra alt juleølet er tradisjonelt norsk juleøl. En del bryggerier har kreative varianter der IPAer som minner heller lite om jul har lett for å få en jule-etikett når vi passerer oktober. Ukens øl er en Reserve-jul fra St. Hallvards bryggeri i Oslo. Det er intet typisk norsk juleøl, snarere henter det inspirasjon fra […]
Øl spesial: Folkets juleøl er et trygt og greit valg til julematen
Hva skal du egentlig servere til julematen på julaften? Det er jo ikke akkurat sånn at det mangler på alternativer. Men for mange er det mulig blitt litt av et problem. Det er FOR mye å velge i. Jeg ser ikke bort fra at mange går for det enkleste. Og tar med seg noen flasker […]
Øl spesial: Her er det beste juleølet til både ribba og pinnekjøttet
Det er jo en veldig ambisiøs tittel da. Og det er blitt litt av en øvelse å finne fram til et øl som kan gjøre seg fortjent til en sådan tittel, all den overflod av juleølvarianter som finnes tatt i betraktning. Vi har i alle fall et øl på bordet denne fredagen som riktignok heter […]
«Flåklypa Spesial» er en klassisk juleøl i Aukrusts ånd
Det er en dullion varianter juleøl som blir sluppet på polet nå. Man kan ta både IPA og stout og alt det andre, hekte på jul foran og vipps så har man brygget et juleøl. Men du finner også selvsagt fortsatt de tradisjonelle, norske juleølvariantene. Disse litt søtlige, halvtunge ølene med rødbrun farge, du kjenner […]
Øl spesial: «Vintervarmar» fra Kinn egner seg utmerket til lagring
Det er bare å beklage, men jula er i ferd med å trekke inn i butikkene. Også hos Vinmonopolet. Her i ølredaksjonen sliter vi litt med å drikke øl det står jul på i oktober, men vi snikinnfører dem litt framover med å velge øl som beveger seg i den ytterste kretsen av hva vi […]
Øl spesial: Litt påske i porteren
Ølredaksjonen har vært på utflukt denne uka. Vi har vært innom Mathallen ved Vulkan i Oslo, og der finnes det et par ølsteder med til dels meget godt utvalg av spesial-øl. Mørke som vi er til sinns i disse høsttider, så landet vi på en det ikke var mulig å se gjennom. I glasset du […]
Øl spesial: «Amarillo» fra Oppigårds bryggeri – med humle fra Hedemora
«Gården Oppigårds har varit i vår släkts ägo sedan 1700-talet. Bryggeriet har vi byggt i en hage på gården.» Slik starter bryggerne på Oppigårds i Hedemora beskrivelsen av bryggeriet sitt. Vi drikker svensk denne uka, det har gått i mørke og tunge brygg den senere tiden. Så derfor følte jeg for å trekke fram en […]
En stout fra havet som fortjener den høyeste poengsummen
Vi gir oss ut i høsten for alvor nå. Det blir stadig mørkere ute, og da har det lett for å bli stadig mørkere i glassene, og. Denne fredagen byr vi på småskalaøl fra Nord-Norge. Harstad bryggeri har vi vært innom en gang før. Det gikk riktig fint. Nå er de aktuelle med en nyhet […]
Øl spesial: Engelsk aristokrat fra Marston’s Brewery
Det slo meg da jeg sto og bladde i hyllene på Vinmonopolet at vi skriver om relativt få engelske brygg i denne spalten. For få. Jeg skal se om vi får gjort litt med det framover. Denne fredagen har vi i alle fall plukket fram en nykomling, i form av Marstons Owd Roger. En mørk […]
«Odin’s Coconut Crush» er en god og svart øl-perle
En samlet ølredaksjon har vært ute på vift. Vi har vært ute her i byen og drukket øl fra fat. Vi gjør det iblant, selv om det føles for sjelden. Denne uka har vi en mørk liten perle til dere. For i vårt lille 0,2-glass flyter det en svart fristelse rundt, i form av Odins […]
Store-Kniven Brown Ale: Godt, brunt øl fra Geiranger bryggeri
Geiranger får oss til å tenke på fjord, cruisebåter, snirklete vestlandsveger og turister. Det er deres signatur. Men i Geiranger har de også ølbryggeri. Geiranger bryggeri er representert med flere brygg på Vinmonopolet. Ukas øl Store-kniven brown ale er en nyhet. Polet tar 46 kroner for en 0,33 med brown ale fra Geiranger. Ølet holder […]
Øl spesial: Sterk fløyel fra Doblougs & Austmann får de beste skussmål
Noe av gleden ved å være glad i øl, er at en aldri slutter å fascineres og begeistres av hva som er mulig å få til med litt vann, litt malt, litt humle og en skvett gjær. Når du tror du liksom har smakt det meste, så dukker det alltid opp noe som motbeviser selvsikkerheten. […]
Øl spesial: «Lallin» fra Raufoss er en diskret og elegant IPA – ørlitt på den tropiske siden
Bryggerne på Grimås gård på Raufoss vet at det kan være behov for å forklare dialektnavnet de bruker på sine ulike brygg. Og vi siterer fra bak på etiketten: «lallin, dialektuttrykk for avslappet, trøtt, ør». Så er det skapet plassert. Hva skal man egentlig by på av smaksopplevelser i en verden der IPA er laget […]
Øl spesial: Sur og suveren fra danske To Øl
Danske Tore Gynther startet med hjemmebrygging i 2005. Det som skjedde på kjøkkenbenken hans eskalerte til å bli et av våre virkelige feinschmecker-bryggerier; To Øl. Bryggeriet ble startet i 2010, og har markert seg med en miks av tradisjonelle brygg og virkelige utfordrere til det etablerte. Vinmonopolet har nå en dry hopped sur citra brygget […]