Torsdag 8.11. og fredag 9.11. er datoene for stykket «En Hamar-krønike» – en videreføring av fjorårets vandreteater på Odden. I fjor ble det utsolgt, i år satses det på tre forestillinger med mulighet for å selge 150 billetter pr. forestilling.

Oppsettingen har blant annet fått støtte på 100.000 kroner fra Spelfondet, og 50.000 fra Sparebankstiftelsen.

Det er Karen Høie og Svein Gundersen som har skrevet manus og har regi på forestillingen. Med det viderefører de en lang og særpreget Odden-tradisjon. I 1991 ble det første vandrespillet de satte opp framført utendørs på Domkirkeodden. – Vi trodde det skulle virke sært og rart og håpet på 100 publikummere, sier Svein Gundersen.

Men det kom 650.

Kongeparet på besøk

Den virkelig store oppsettingen var under OL i februar 1994. Da var dronning Sonja blant gjestene i kulden på premièrekvelden.

Kong Harald kom litt senere, og Svein Gundersen sto og ventet for å ta imot ham.

– Hvor kaldt er det her egentlig, spurte kongen. – 27 kuldegrader, sa Svein Gundersen. – Jeg blir i bilen jeg, sa kongen.

norgeshistorie

Nå er det et helt annet slags stykke som skal settes opp. Denne gangen er det historien om biskop Mogens og tapet av Norges selvstendighet det skal handle om. Blant de sentrale skikkelsene er jomfru Karine på Grefsheim.

Handlingen utvikles gjennom en rekke scener og tablåer, der folk skal gå fra den ene til den andre. Turen starter nede ved museumsbutikken, og ender der igjen halvannen time senere. På vandringen skal publikum tas gjennom en handling som utspiller seg fra 1524 til 1537.

– En av grunnene til at museet er med på dette, er at Hamar på denne tida står helt sentralt i Norges historie, sier Ranveig Nordbryhn. – Det er kanskje ikke så mange som tenker på det. Men det er virkelig noe som Hamar har å være stolt av.

Trenger statister

Blant skuespillerne er det Jonas Kippersund som spiller biskop Mogens, Ranveig Nordbryhn som jomfru Karine, og Trine Nyhus Lærum som hennes fortrolige, for å nevne noen.

Til sammen er det åtte hovedroller som skal fylles, pluss masse statister - i alt over 40 deltakere. Og det er fortsatt anledning til å melde seg på som statister, sier Svein Gundersen.

– Jeg synes dette er en morsom måte å bruke museet på, sier han.

Hamar-krønike

– Nå er målet at det skal bli et årlig arrangement, sier Magnus Sempler Holte.

I så vil Domkirkeodden være et langt skritt i retning et historisk spill, som er noe som mange har etterlyst gjennom mange år.

– For stoffet ligger der, det er både dramatisk og viktig, og det er på Domkirkeodden det hører til.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.