Det var både varmt og klamt i Teater Innlandet Scene under torsdagens premiere. Antakeligvis som følge av at salen var helt stappet med mennesker, men det kan også tenkes at regissør Gard B. Eidsvold har gjort noen bevisste grep for å skape et passende klima for forestillingen. Effektivt var det, i alle fall. Mennesker på flukt fra krig er dessverre et brennende aktuelt tema. Det samme er vår hjelpende hånd i form av nødhjelp og bistand, og «Fire forsøk på å gjøre en forskjell» forteller at det ikke alltid er nok å sende en sum og vende ryggen til. At krig krever mange ofre. Inkludert dem som lever og jobber for å hjelpe til.

Fire metoder

Handlingen utspiller seg i en velmøblert diplomatbolig i et krigsherjet afrikansk land, der vi møter to søstre og to svogre som sammen bedriver sin egen verbale krigføring. Alle har nemlig sin egen formening om hva slags bistandsarbeid som virkelig fungerer. Storesøsteren Cathrine er gift med diplomaten Tommy. Paret er bosatt i en luksuriøs diplomatbolig under en evigvarende fredsmeklingsprosess, og kjærligheten til luksus virker tidvis sterkere enn kjærligheten de har de har til både hverandre og bistandsarbeidet. Lillesøsteren Ylva graver virkelig i den verste elendigheten som feltarbeider for Leger Uten Grenser. Det gjør hun selvsagt ikke uten harde konsekvenser. Ylva er sammen med Jesper. Den naive, gjenkjennelige nordmannen som har tatt seg en ferie fra jobben på Nav-kontoret i Hamar. Han foretrekker ironisk en enkel bistandsløsning framfør byråkrati og organisering. Kanskje er det en blanding av de fire ulike metodene som er løsningen?

Nødvendig humor

Krig og elendighet er både fjernt og uvirkelig fra vårt stamsted i trygge Norge, men dette er en forestilling som tar publikum nærmere elendigheten. I alle fall den delen av krigen vi er i stand til å forstå, med ofre vi kan kjenne oss igjen i. Selve skuddvekslingene holdes riktig nok unna scenekanten, men med en god blanding av typisk norske problemstillinger, klein humor og gravalvor kommer man nærmere både handlingen og karakterenes historier.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.