Forestillingen har gjestet landet rundt siden september, og torsdag var det Hamars tur å oppleve hvordan et lokalsamfunn i et fiskevær i Nord-Norge takler å være location for en filminnspilling.

Erik Poppe har lagt stor vekt på alvoret i denne komedien, og det riktige valget av skuespillere har gitt ham muligheten til å gjennomføre dette.

Stor fart

«Stein i lomma» er et stykke hvor de to skuespillerne, Hallvard Holmen og Øystein Martinsen, klarer å gjengi hele 18 karakterer. Med tilsynelatende enkle grep, som å ta på eller av en lue, skifter de to karakter på et lite øyeblikk. I starten var dette fascinerende, men underveis skjedde det magiske at karakterene faktisk fikk leve sitt eget liv, og en nesten glemte at det var kun to personer på scenen.

De to fikk vist absolutt alle sine skuespillerkunster, og tok i bruk hele paletten: dialekt, holdning, mimikk. Holmen leverte til og med en merkelig og tragisk diva, og Martinsen som den klønete scripten som skal instruere statistene leverte virkelig stort.

tragedien som vending

Stykket er opprinnelig en komedie, og latteren satt med rette løst hos publikum i Flagstadsalen. Fokuset er først og fremst hos de to statistene Charles og Jakob, og en blir kjent med to dønn ærlige nordlendinger. De to prøver så godt de kan å fylle rollene som statister, men de klarer ikke å la være å reagere på hvordan de blir behandlet av settet.

Vendingen skjer når en tragedie rammer lokalsamfunnet; en rusavhengig tar sitt eget liv, med steiner i lommene. Når filmcrewet bare er opptatt av å fortsette innspillingen, skjer det et indre opprør i statistene. Her gjorde Holmen og Martinsen virkelig en glimrende jobb, og det valget av en location i Nord-Norge er nok neppe tilfeldig her, med sitt saftige språkbruk.

Stykket øker nesten i fart, og det veksles i kjapp tempo mellom nåtid og fortid, og man får et godt innblikk i relasjonene, følelsene og drømmene i lokalsamfunnet.

Ikke utsolgt

Riksteatret pleier å spille for fulle saler, men Flagstadsalens øverste del sto tomt. Og det var egentlig greit. Slikt teater krever nærhet til publikumet, og øverst i salen hadde man nok mistet kontakten, og gått glipp av mange flotte nyanser i det fantastisk bra leverte skuespillet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.