Trioen som i tillegg består av Jonas Sjøvaag på trommer og Andreas Ulvo på piano, har spilt sammen i 15 år. I høst gir de ut sin femte plate. De har også spilt noen konserter, blant annet i Rendalen.

– Vi spilte i Ytre Rendal Kirke. Her er jeg både døpt og blitt gift, så det er et viktig sted for meg. Og konserten ble kjempefin, sier en blid Sigurd.

ettertrakta

Sigurd ser på både Rendalen og Oslo, der han nå bor med kona og treåringen, som «hjemme», og han prøver å oppsøke familiegården og barndomstraktene så ofte han kan. Men så mange turer opp til setra på fisketur blir det ikke i året. Dessverre, eller heldigvis. For Sigurd er en travel og etterspurt musiker

Siden 2013 har han hatt plass i Tord Gustavsen Quartet, og turnert både i Europa, på Azorene og i Brasil, og dét er bare et av de mange samarbeidene han har innenfor norsk jazz-elite. I tillegg til Eple Trio, trekker Sigurd fram det 10 år lange samarbeidet med Jon Eberson som viktig for sin musikalske utvikling. Men det begynte lenge før det, på kulturskolen i Rendalen.

oppdaget musikken

– Jeg spilte fele fra 1. klasse, men så spurte rektor på kulturskolen Leif Arild Pedersen om jeg ikke ville prøve kontrabass. Ytre Rendal orkester trengte nemlig en bassist, og 14 år gamle Sigurd fant fort sin plass her.

– Det var noen på min alder med, og folk helt opp til 80. Det var en utrulig fin ting å være sammen i musikken, på tvers av alle aldere. Jeg prøver alltid å bli med på julekonserten de har hvert år.

fra klassisk til jazz

Foruten en liten avstikker med trombone i korpset, har Sigurd holdt seg til kontrabassen. På videregående fikk han øynene opp for jazz, men beholdt buen fra den klassiske orkester-oppdragelsen. Dette trekkes fram som en av Eple Trios styrker, som Terje Mosnes i Jazzinorge.no skriver; «Sigurd Holes ekspressivt buespilte kontrabass er ett av Eple Trios mest effektive identitetsskapende grep.»

Bandets to andre medlemmer som studerte med Sigurd på musikkhøyskolen, har også sterke navn i norsk jazz og har bl.a spilt med Arild Andersen, Solveig Slettahjell, Ingrid Olava, og Mathias Eick.

komponist

Men når de spiller sammen i Eple Trio er de et kollektiv. Musikken improviserer de fram sammen, med utgangspunkt i en skisse signert én av dem.

De siste åra har Sigurd bidratt med få egne komposisjoner, men nå er han på gli også som komponist.

– Jeg har én låt på plata som er kreditert meg, og jeg var veldig usikker på om den passa. Men i en av anmeldelsene ble den låten faktisk trukket fram som en av de mest spennende.

Sigurd har de siste åra ryddet tid til å komponere mer. Den kan ha noe med hverdagen som pappa å gjøre.

– Jeg ble mer strukturert etter at jeg ble far. Man blir mye flinkere til å ta valg.

Fruktene av dette får vi mer av neste år, da han slipper ny plate med egen musikk i Sigurd Hole Trio, samt en solo-kontrabass-plate, spilt inn i Ytre Rendalen kirke; stedet Sigurd alltid gjerne vender tilbake til.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.