Det er faktisk så lenge siden at Hulbækmo selv sliter med å holde orden på årene som har gått. Etter et kjapt søk finner man allikevel ut at artistens forrige album, «Kyrja», ble gitt ut våren 1999, og 17 år senere kommer altså oppfølgeren «Stifinner».

Les plate-anmeldelsen her: Stifinner til 6 på terningen

– Jeg har kjent på savnet av å gi ut plate, og dette er noe jeg har tenkt lenge på å gjennomføre. sier Hulbækmo. Artisten har jobbet som frilans-musiker i inn- og utland i over 30 år. Hun har gitt ut fem soloalbum, og tre album sammen med middelaldermusikk-gruppen Kalenda Maya. gjennombruddet kom allerede i 1983 da hun vant sin første spellemannspris for debutalbumet «Kåmmå no ...».

Hulbækmo fant tidlig vegen tilbake til oppvekststedet Tolga, og der har hun fremdeles base sammen med ektemann, kollega og medmusiker Hans Fredrik Jacobsen.

– Vi har nok en litt annerledes jobb enn de fleste andre her i området, men det er ikke noe problem å være frilans-musiker i Tolga. Reise må man uansett. Jeg er dessuten veldig glad i naturen, og naturen fungerer bra som motvekt etter å ha vært i farta ute på «veien», sier hun.

Går nye veger

Det er lenge siden forrige album-utgivelse, men artisten forteller at hun hele tiden har vært opptatt av å produsere musikk.

– Jeg har laget mange sanger som aldri har blitt gitt ut på plate. Derfor måtte det bli et dobbelt-album, sier Hulbækmo.

«Stifinner» består primært av Hulbækmos egne komposisjoner. Hun forteller at albumet bærer preg av elementer fra folkemusikkens tradisjoner, middelaldermusikk og blues, og at målet med albumet er å presentere en personlig musikalsk verden som både er moderne og tidløs. Vi har med andre ord å gjøre med en artist som ikke lar seg binde til en enkel stilart eller sjanger.

– Jeg har alltid likt å gå nye veger med musikken. For meg er det veldig kjedelig å forholde seg til enkle sjangre og vanlige konvensjoner, sier hun. Hulbækmo forteller samtidig at hun har utfordret seg selv på helt nye områder under produksjonen av «Stifinner».

– Jeg har gått litt nye veier med stemmen min, ikke bare som sanger, men like mye som historieforteller og formidler av ord gjennom deklamasjon eller syngesnakking. Jeg tør nesten ikke bruke begrepet «rap», men det er vel egentlig det jeg holder på med i «Stifinner».

– Stemmen er et instrument som jeg prøver å få mest mulig ut av, sier hun.

Harpe i sentrum

Hulbækmo forteller at albumet er spilt inn i samarbeid med et multi-instrumentalt band bestående av ektemannen Hans Fredrik Jacobsen, hennes to barn Hans og Alf Hulbækmo, Rob Waring, Heida Johannesdottir Mobeck og Ellen Brekken.

Det er allikevel Tone Hulbækmo og hennes harpe som står i sentrum av det hele. Harpemusikken sto lenge som en utdødd tradisjon i Norge, og Hulbækmo har helt siden begynnelsen slått et slag for instrumentet hun selv kaller «den norske harpen».

– I løpet av årene har jeg laget min helt egen tradisjon, og det er en tradisjon som ingen kan påstå er rett eller gal, sier hun.

Det er Hulbækmo selv som har produsert albume.

– Jeg mener selv at jeg har en ganske personlig musikkverden. Jeg liker godt at man kan høre at musikken universelt, men at det samtidig er noe norsk ved uttrykket.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.